allergia

2020.09.07. 09:30

Még mindig kínokat okoz a parlagfű pollenje

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A parlagfű pollenszórása várhatóan túljutott a tetőzésén augusztus utolsó napjaiban. A múlt hét elején az erős északi, északnyugati szél hatására enyhült a pollenterhelés, azonban országosan még mindig nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, helyenként pedig extrém magas szintet is elérhet. A legutóbbi adatok szerint kifejezetten magas értékeket mértek Szekszárdon is. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes-magas szintet érhet el.

A kormányhivatal tájékoztatójából kiderült, a parlagfű virágzásának kedvező meleg, időnként csapadékos, párás időjárás következtében a harmincötödik hét végére a megyeszékhely környékén a gyomnövény pollenszáma jelentősen meghaladta a nagyon magas koncentrációt, nagyobb mértékben, mint az elmúlt évek átlaga. Ez a mennyiség már minden parlagfű-allergiásnál tüneteket okoz. Összességében viszont ebben a szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ grafikonja alapján nem volt nagyobb pollenterhelés, mint máskor.

Az utóbbi hetekben a csalánfélék pollenjének magas koncentrációját regisztrálták. A szintén erősen allergén üröm és a pázsitfűfélék virágpora alacsony mennyiségben volt a levegőben. A többi virágzó lágyszárú virágpora, elsősorban az útifű és a libatopfélék pollenje – alacsony koncentrációszintet ért el. A gyengén allergén kenderfélék virágpora a közepes koncentrációtartományban volt.

A kültéri allergén gombák közül a Cladosporium spóraszáma alacsony-közepes szintet ért el. Az Alternaria spóraszáma a közepes-nagyon magas koncentrációtartományban ingadozott.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában