Magyar Esküvői Divat

2021.02.16. 11:30

Esküvői fényképeket, relikviákat várnak az egész országból

A múlt századi esküvői divatot igyekszik feltérképezni egy csapat, ehhez gyűjtik most az anyagot, fotókat, ruhákat, kellékeket.

Kalmár Klaudia

Fotó: Beküldött kép

A Magyar Esküvői Divat 1920–1990 című könyvhöz várnak archív esküvői fényképeket az ország bármely területéről. Goda Gabriella, szekszárdi születésű ruhatervező mesélt lapunknak arról, hogy miről szól ez az egyedülálló kezdeményezés.

A könyv egyik szerkesztője, Goda Gabriella Szekszárdon született, Nagydorogon töltötte gyermekkorát. Kaposváron végezte el a középiskolát ruhatervező szakon, majd visszatért Szekszárdra egy modellszerkesztő-technikusi képzésre. Mindössze húszéves volt akkor, amikor elköltözött Budapestre, hogy a szakmájában továbbképezze magát.

Azóta a fővárosban él, ott nyitott saját vállalkozást, ahol menyasszonyi és alkalmi ruhákat készít. Az esküvői divat tehát nyilvánvalóan nem áll messze tőle. A könyv ötletgazdája a középiskolai osztálytársa, Tánczos Anita divattervező, emellett még egy társukkal, Komáromi Mónika stílustanácsadóval állítják össze a kötetet.

A gyűjtemény ötletét, mely most az egész országra kiterjed, már megelőzte 2015-ben egy hasonló kötet, melynek címe Magyar esküvői divat 1940–1980, és az a kötet Győr-Moson-Sopron megye fotóit foglalja magába. Ennek a folytatása lesz a Magyar esküvői divat 1920–1990, melyhez már az ország minden területéről várnak olyan emlékeket, melyek magukban foglalják az akkori esküvői divatot.

Egyelőre a gyűjtői munkálatok folynak, ezért várják a fotókat, melyeket bárki beküldhet a Magyar esküvői divat honlapján vagy a közösségi oldalukon. Ezeket a képeket majd kiválogatják koronként, hogy rendezetten visszatükröződjenek az adott évtizedek stílusjegyei, jellemzői, így fog megjelenni a könyv esküvői háttérsztorikkal és divattörténeti leírásokkal.

A relikviákat beküldőktől nyilatkozatot kérnek ezek után arról, hogy megjelenhet-e a könyvben a kiválasztott kép. Goda Gabriella hozzátette, ha esetleg nagyon sok kép gyűlik össze, akkor az is elképzelhető, hogy folytatása is lesz.

Ötlet szinten felmerült köztük egy kiállítás is, melyhez már gyűjtöttek eredeti ruhákat, kiegészítőket, illetve vannak olyan ruhafotók, melyek annyira megtetszettek a szerkesztőknek, hogy eldöntötték, korhűen elkészítik azokat. Tervezik még egy dokumentumfilm elkészítését is, mely a könyv munkálatairól, riportokból fog állni.

Borítóképünkön: Goda Gabriella (balra), Tánczos Anita és Komáromi Mónika gyűjtögeti a régi esküvői emlékeket, ereklyéke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában