portré

2021.02.02. 07:00

Nyugdíjba ment a főorvos, aki ötven esztendeig gyógyított

Ötven év az orvosi pályán, ennyi időt töltött a betegei szemének a gyógyításával dr. Vastag Oszkár szekszárdi főorvos, aki januártól már a nyugdíj előtti felmentését tölti. A betegei úgy emlékeznek rá, hogy mindig mindenkivel nagyon türelmes volt, és aki mindig szánt időt arra, hogy elmagyarázza, mi is a probléma. A Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa mostantól több időt tölthet a családjával.

Mauthner Ilona

2021029 Szekszárd Dr. Vastag Oszkár szemész portré Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Vastag Oszkár, a megyei kórház szemész főorvosa negyven évig gyógyította a betegeket Szekszárdon, idén pedig ötven éve, hogy az orvosi pályát választotta. Hosszú évek­ig csak papíron volt nyugdíjas, de minden nap ugyanúgy végezte a munkáját, mint a fiatalabb kollégái.

– Keszthelyről származom apai ágon. Édesapám, Vastag Miklós agrármérnök volt, a keszthelyi mezőgazdasági akadémián végzett. Édesanyám, Wiera Sladka lengyel menekült volt, 1939-ben került Magyarországra. Édesapám huszár volt, 1944-ben vezényelték a keleti frontra. Elmenetele előtt pár nappal vette feleségül édesanyámat. Szovjet hadifogságba esett, kétéves koromban láttuk először meg egymást.1947-től 1957-ig Villányban laktunk. Itt kezdtem az általános iskolát, de már Keszthelyen érettségiztem, mesélt gyermekkoráról dr. Vastag Oszkár. – Az orvosi hivatásra részben szüleim keltették fel érdeklődésemet, másrészt lengyel nagybácsim, aki kardiológus volt. Gimnáziumi éveim alatt tudatosan készültem az orvosi egyetemre. Humán osztályba jártam, latin nyelvet tanultam.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemet 1970-ben fejezte be summa cum laude eredménnyel. Kilenc évig dolgozott a pécsi szemklinikán. A szemészet iránti érdeklődést dr. Szalóczi Pál keszthelyi szemész főorvos keltette fel benne, ötödéves korában, akkor kötelezte el magát a szakma iránt. Tanársegédként pályázta meg a szekszárdi főorvosi állást. Ötven évet dolgozott orvosként, ebből negyvenegy évet Szekszárdon. A múlt év ősszén kapta meg az aranydiplomáját.

Döbbenetes változáson ment keresztül a szakma az elmúlt évtizedek alatt – mondta a főorvos, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a szekszárdi kórházban is bevezették a mikroszkópos műtéti technikát, a műlencse-beültetést, a glaucoma ellenes műtéteket, a könny­tömlő-műtéteket, a szaruhártya-átültetést, a szemészeti ultrahang-diagnosztikát, a szemészeti érfestést, a szemfenéki és YAG laser-kezeléseket. Megszervezte a gyerekszemészeti szakrendelést, bevezette az addigi szakrendeléseken a cukorbetegek és glaucomás betegek gondozását is.

Mint elmondta, harminc éve egy szürkehályog-műtéttel tizenhárom napig volt kórházban a beteg, ma pedig pár órán belül haza is mehet.

A szürkehályog a leggyakoribb szemészeti műtét, az országban évente nyolcvanezer, Tolna megyében pedig ezerötszáz beavatkozást végeznek, ami napi hét-nyolc beteget jelent Szekszárdon.

A kérdésre, hogy hogyan vigyázzunk a szemünkre, hiszem ma már sokan és sokat dolgoznak monitor előtt, a következő tanácsot adta: a számítógép, a monitor önmagában a felnőtt ember szemét nem betegíti meg, de fárasztja. Időnként szünetet kell tartani, fel kell állni, mozogni, pihentetni a szemet, szükség szerint műkönnyet használni. Viszont a gyerekek ha sokat közelre néznek (mobiltelefon, monitor), rövidlátók lehetnek. Őket sportoltatni kell, kivinni a szabadba, hogy távolra nézzenek. Az óvodás, iskolás gyermekeknél ezért vannak szűrővizsgálatok. Látáspanasznál szemorvoshoz kell fordulni. Negyven éves kor felett pedig kezdődik az öregszeműség, a közeli szemüveg igénye.

A nyugdíjba vonuló főorvos beszélt családjáról, magánéletéről is: – Feleségem, dr. Bali Ildikó, a megyei kórház fertőzőosztályának a vezetője. Most rendkívül sok munkája van a Covid–19-járvány idején. Eszter lányunk jogász, Pécsett lakik, Zsolt fiam pedig közgazdász, ők Budapesten élnek. Mindkettőjüknél két-két unoka van (két fiú és két leány). Nagy bánatom, hogy az intenzív munka mellet eddig kevés időt tudtam velük tölteni. Bízom benne ezt most pótolni tudom. Hobbim a kirándulás és a sport. Vívtam, húsz évig még versenyeztem is. Jelenleg a Szekszárd Kórház Sportkör elnöke vagyok. Kerékpározom, úszok, síelek, ha van rá lehetőségem.

Több száz tudományos előadást tartott

Dr. Vastag Oszkárról azt mondják a betegei, hogy mindig mindenkivel nagyon türelmes volt, mindig szánt időt arra, hogy elmagyarázza, mi a probléma. A gyógyítás mellett a Tolna Megyei Orvosi Kamara munkájában a kezdetektől részt vett, 2002-től folyamatosan helyi és megyei küldött, 2007-től területi küldöttként tevékenykedik. 2006–2011 között Felügyelő Bizottsági tag, 2011-től az Etikai Bizottság alelnöke. Több jelentős külföldi továbbképzésen vett részt, például Washingtonban, Münchenben, Svédországban, vagy a volt NDK-ban. Ő maga is több mint száz tudományos előadást tartott szerte a világban, és negyven szakmai közleménye jelent meg szakfolyóiratokban.

Borítókép: Dr. Vastag Oszkár szemész főorvost mindig nagyon türelmes, kedves embernek ismerték a betegei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában