Közlekedés

2022.06.20. 13:56

Meghálálja a gondos tárolást a gumiabroncs

A legtöbb autós két szettet használ az autózáshoz; egy nyárit és egy télit. Mi legyen az éppen nem használt abroncsokkal? A Magyar Gumiabroncs Szövetség szakértője ad tanácsokat erről.

TN

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Huszár Gábor

Ma már széles körben elterjedt a gumiabroncs-kereskedőknél és -szervizeknél az úgynevezett hotelszolgáltatás: a következő abroncscsere idejéig megőrzik és szakszerűen tárolják a leszerelt garnitúrát, néhány ezer forintos díjért cserébe.

Ha inkább otthon tárolnánk, figyeljünk néhány szempontra: mielőtt eltennénk a lecserélt téli gumiabroncsokat a következő szezonra, gondosan ellenőrizzük, hogy vannak-e idegen testek és sérülések a futófelületeken és az oldalfalakon. A jelentős mértékben, szemmel láthatóan sérült abroncs a továbbiakban közúti közlekedésre nem alkalmas. Amennyiben a felnin rozsdafoltok vannak, akkor tárolásuk előtt kezeljük őket, hogy az érintett területek ne terjedjenek tovább. Mérjük meg a profilmélységet; ha a futófelület minimális mélysége 1,6 mm vagy ennél kevesebb, akkor a gumiabroncsok a következő szezonban már nem használhatók. Azonban az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében a minimum 4 milliméter, nyárinál pedig a 3 milliméter.

A gumiabroncsok a gyártó által az alapanyagba kevert öregedésgátló ellenére öregszenek. Szakszerű tárolás által azonban az öregedés minimálisra csökkenthető; a megfelelően tárolt és megfelelő mintázatú 8 éves abronccsal még nyugodtan közlekedhetünk. A gumiabroncsokat sötét, száraz, lehetőleg hűvös helyen kell tartani. A közvetlen napfény felgyorsítja a gumi öregedési folyamatát. 

A gumiabroncsok tárolására szolgáló helyiségnek mentesnek kell lennie az oldószerektől, zsíroktól, olajtól és hasonló szennyeződésektől. Gumiabroncsok tárolása: 4 darab abroncs esetében vízszintesen, egymásra rakva. A lényeg, hogy a torony ne legyen kb. 2 méternél magasabb. Felnire szerelt kerekek tárolása: nem állítva, hanem felfüggesztve vagy vízszintesen (a padlón vagy tartókonzolon.) A felnire szerelt, de a következő szezonig nem használt abroncsokban a levegő nyomását csökkentsük 1 bárra. 

Ha helyesen tároljuk a gumiabroncsokat, akkor azok megtartják a gyárilag meghatározott tulajdonságaikat és ezzel egyidejűleg megnöveljük az élettartamukat. Jelöljük meg az abroncsok oldalát annak érdekében, hogy a következő szezonban megcserélhessük őket, megakadályozva a profilok egyenetlen kopását. Forgásirányos abroncsok esetében a forgásirány megtartására ilyenkor is figyelni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában