Lelki egészség

2022.10.22. 15:30

A stressz a cselekvések mozgatója

Ingyenes tréninget szervezett az Egészségfejlesztési Iroda október hatodika és nyolcadika között a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

A három alkalmas tréninget Dobó Krisztina, Williams Életkészségek tréner, tanácsadó szakpszichológus vezette.

– A stressz testi-lelki egészségre gyakorolt káros következményeivel naponta találkozunk. A túlzott  stressz egészségkárosító hatásának egyaránt szerepe van a pszichés – kognitív, viselkedéses, valamint érzelmi – és lelki eredetű testi tüneteknek, illetve a krónikus betegségek kialakulásában – mondta el Dobó Krisztina.

A kifejezés megalkotója, Selye János szerint a stressz nem más, mint szervezetünk reakciója minden olyan ingerre, mely kibillent bennünket egyensúlyi állapotunkból, ezáltal védekezésre vagy alkalmazkodásra kényszerít. Támogat minket abban, hogy egy veszélyt elkerüljünk, egy problémát megoldjunk, segít tehát a helyzethez való alkalmazkodásunkban. A stressz az élet sava-borsa, energiáink forrása, a cselekvések mozgatója. Kreativitásunk, koncentrációnk, kitartásunk egy-egy szituációban a stressz eredményeként növekszik meg, ezzel segítve a helyes megoldás megtalálását.

– Abban az esetben, ha kontrollálhatatlanná vagy tartóssá válik életünkben, akkor negatív hatással van egészségünkre, kapcsolatainkra, munkahelyi hatékonyságunkra, ezáltal önértékelésünkre, hangulatunkra – emelte ki a tréner. Mivel a stresszhelyzetek nem zárhatók ki életünkből, nem kerülhetők el, érdemes foglalkoznunk azzal, hogyan reagálunk ezekre a helyzetekre, és miként tudjuk befolyásolni azokat, csökkentve a helyzet okozta negatív hatásokat. 

A Williams Életkészségek Tréning célja, hogy a résztvevők stresszel való megküzdő képességét fejlessze. A tizenhat órás tréning során egyszerűen elsajátítható, bármikor alkalmazható feszültségcsökkentő, problémamegoldó és kommunikációs technikákat tanulhatunk meg, mellyel csökkenthetjük a túlzott stressz negatív hatásait, és javíthatjuk személyes produktivitásunkat.

– A rövid, strukturált program módszereit a Duke Egyetem munkatársai dolgozták ki, a magyar adaptáció 2004-ben a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet és a Selye János Magyar Magatartástudományi és  Magatartásorvoslási Társaság szakembereinek munkájával jött létre. Külföldi és hazai tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a készségfejlesztő program segítségével enyhíthetők, megelőzhetők a túlzott stresszel összefüggő kellemetlen testi és lelki tünetek, hosszú távon javul a személyes hatékonyság.

A tréningen való részvételt mindenkinek javasolt, aki szeretné eredményesen kezelni a munkája során előforduló stresszhelyzeteket, sikeresen megoldani magánéleti konfliktusait, szeretné javítani munkatársi, baráti, családi kapcsolatait vagy hatékonyabban kommunikálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában