Kiberbiztonság

2022.10.07. 14:06

Árthatunk is a cuki fotók feltöltésével

Egyes szülők átgondolatlanul töltenek fel a világhálóra képeket gyermekeikről, ami komoly veszélyforrást jelent a kicsik számára. E cselekedetre már külön kifejezés is van, a sharenting, ami a share angol megosztani szóból és a parenting szintén angol eredetű szülőség szóból áll össze.

Farkas Eszter

Képünk illusztráció. (Fotó: Mártonfai D.)

A szülők és nagyszülők képesek töméntelen mennyiségben fotókat megosztani gyermekeikről és unokáikról a közösségi oldalakon, ami komoly veszélyforrást jelenthet a kicsikre nézve.

– Bizonyos beállításokkal biztonságosabban tudunk megosztani képeket családi életünkről a közösségi médiában. Lehetséges, hogy az aranyos gyermekfotók több lájkot hoznak, de ez komoly kockázatot jelent a gyermekünkre nézve – tájékoztatta lapunkat egy kiberbiztonsági szakértő. Ha a legnépszerűbb ilyen platformot nézzük, akkor minden egyes képfeltöltésnél be lehet állítani a célközönséget, akik a képet láthatják. Ezzel már hatalmas lépést teszünk családunk védelmében. 

A szakértő elmondta, a sharentinggel gyermekünk digitális lábnyomát növeljük, ami miatt a későbbiek folyamán könnyen áldozattá válhat. 

– Itt nem csak a pedofilokra kell gondolni, akik miatt nem osztunk meg meztelen vagy fürdőruhás képeket a kicsikről. A későbbi iskolai bántalmazások áldozatává is válhat az a gyerek, akiről a szülője vagy hozzátartozója valamilyen kellemetlen képet oszt meg. Sok helyen hallhatunk róla és tapasztaljuk a problémát a mostani tinédzserekkel kapcsolatban, akikről annak idején valamilyen cikis felvétel készült, és ennek most isszák meg a levét. 

Fontos megemlíteni, hogy sajnos más kockázatokkal is szembe kell néznie a szülőknek, ha gyerekeik internetet használnak, illetve televíziót néznek. Szerencsére, azonban a Tarr Kft. oldalán kiemelt tanácsokkal és ingyenes szűrőprogramokkal várják a családokat. https://www.tarr.hu/lakossagi/gyermekvedelem. 

Eltávolítható a nem kívánt tartalom

A szakértő kiemelte, olyan tartalmakat semmiképp ne osszunk meg, amiknek mi magunk sem örülnénk, mindig gondoljuk át, akár egy-egy vicces, ártatlannak tűnő felvétel is milyen hatással lehet szemünk fényére a későbbiekre nézve. Ha valaki mégis internetes zaklatás áldozatává válik, érdemes mindent feljegyezni, bizonyítékot gyűjteni, jelenteni a bántalmazó felhasználót és a https://nmhh.hu/internethotline/ oldalon kérhetünk segítséget a nemkívánatos tartalom eltávolítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában