Minden nap egy alma...

2022.10.06. 17:20

Most érdemes akciós almát venni, ha van hol tárolni

Beérett az alma, szedik is a fáról. Most éri meg bevásárolni belőle.

Mauthner Ilona

Most érdemes akciós almát venni, ha van hol tárolni (Fotó: M. D.)

Akinek van gyümölcsös kertje, jól tudja, hogy 3-4 jó termő almafa képes eltartani egy családot. Aki pedig nem olyan szerencsés, hogy saját termése lenne, az jól teszi, ha ezekben a hetekben vásárolja meg a családja számára a vitaminokkal teli hazai gyümölcsöt. Ilyenkor a legolcsóbb az alma, érdemes tehát feltankolni belőle.

De mit tegyünk, hogy valóban elálljon a gyümölcsünk, hol tároljuk, milyen körülmények között? Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete öt foknál nem magasabb, és télen sem megy mínusz egy fok alá.

A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a kilencven százalékos relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük.

Az almáinkat ne tegyük más termény, például birsalma, hagyma, sárgarépa közelébe, mert az idegen szagok könnyen átjárják. A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A tárolhatóság időtartama az almánál elsősorban fajtafüggő. Több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges. A Golden Delicious akár áprilisig, az Idared termése pedig nyár elejéig is eltartható. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában