XXV. Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál

2022.11.14. 07:00

Az északi madár mindent vitt

A polgármester nyitotta meg a fesztivált. Tizenegy csapat okozott hangrobbanást. Berki Tamás elnökölt a zsűriben. Túljutottak a produkciók a zenei árkon.

Szeri Árpád

A Lunda zenekar (Fotó: Molnár Gyula)

Nem túl gyakori, hogy egy zenei fesztivál immár negyedszázados kort éljen meg és folyamatosan fogadja a közönséget – húzta alá Szabó Péter a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott megnyitó beszédében. Az atomváros polgármestere szombaton délelőtt, a XXV. Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál és Tehetségkutató alkalmából köszöntötte a közönséget. A rendezvényen, miként korábban is, amatőr – lemezszerződéssel nem rendelkező – csapatok bizonyították tudásukat, három nótát előadva, legfeljebb tizenöt perc erejéig.

Ez alkalommal tizenegy formáció követte egymást a színpadon. Érkeztek együttesek Debrecenből, Kalocsáról, Szegedről, Budapestről és még a határon túlról, Szerbiából, Zentáról is. Bemutatkozásukat magasan jegyzett bírálóbizottság kísérte figyelemmel és értékelte. A zsűri elnöki tisztét Berki Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott énektanára látta el. Munkáját Andrásik Remo gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára, Papp Gyula, a P. Mobil, a Skorpió és a Dinamit együttes volt billentyűse, Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány ügyvezető igazgatója, Sárdy Barbara, a Mother Funker együttes énekese, szövegírója, Szabó Áron, a Nemjuci együttes dobosa, Tóth Viktor szaxofonművész, valamint Kovács Pál, volt államtitkár, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alelnöke segítette. Utóbbi zsűritag a zongorát kezeli művészi szinten.

Az eredményt Berki Tamás hirdette ki. Mint megjegyezte, ez alkalommal nemcsak, hogy ismét magasabb volt a színvonal a korábbi fesztiválokhoz képest, de egyenesen kiváló zenekarok is elkápráztatták úgy a zsűrit, mint a közönséget. Ruff Ferenc fesztiváligazgató, gitártanár hozzátette, hogy a fellépő fiataloknál tetten érhető volt a zene iránti alázat, az együttesek tagjai megtanultak egymásra figyelni és a közönségnek élményt adni. Míg a korábbi fesztiválokon előfordult, hogy a színpadi produkció megakadt a zenekari ároknál, ez alkalommal ez az akadály mintha nem is létezett volna.

A végső összesítésben a fővárosból érkezett Lunda nevű zenekar szerezte meg az első helyet. Mögötte végzett másodikként a Békéscsabai Küszöb nevű csapat, míg a bronzérmet a budapesti Bulls of Prey vihette haza.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a három dobogós és velük együtt a legjobb énekes és hangszeres most is értékes hangszervásárlási utalványokkal gyarapodott. A győztes csapat emellett fellépési lehetőséget kap a Budapest Öröm a zene Tehetségkutató döntőjén, a Légrádi Antal Tehetségkutatón és a Peron Tehetségkutatón.

A Lunda nevű csapat tavaly februárban alakult, folk, jazz, indie és rock elemekkel keveredő popzenét játszik. A név egy olyan madarat jelöl, mely az alkafélék családjába tartozik és az Atlanti-óceán északi részén levő szigeteken él. Repülni és úszni is tud, így tehát kapcsolatban áll a földdel, a vízzel és az éggel. A zenekar énekesnője Imecs Anita, gitárosa Bognár Levente, billentyűse Drozdik Sándor, basszusgitárosa Nagy Gergely, dobosa Popovics Mátyás.

Imecs Anita lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Erdélyből érkezett, ott már korábban is foglalkozott énekléssel. A fesztivált illetően voltak reményei, de arra azért nem számított, hogy a Lunda elviszi a pálmát. Ez a győzelem nagy feltöltődést és újabb ösztönzést ad nemcsak neki, hanem a csapat minden tagjának.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában