Szponzorált tartalom

2022.11.16. 11:30

Képernyőfüggő gyerekek? Ezekkel a trükkökkel tegyél ellene!

Hirdetés

Forrás: Canva.com

A legfrissebb kutatások szerint az Y és a Z generáció tagjai, vagyis a 16-37 évesek átlagban hetente 22 órát töltenek internetezéssel. Ennek az időnek a nagy részét pedig meglepő módon nem a munka, hanem a közösségi média görgetése és vicces vagy zenés videós tartalmak lejátszása teszi ki.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a szakemberek jóslatai szerint a gyerekeink, az úgynevezett digitális bébik, már életük nagy részét a kütyük világában élik majd. Még ha legyintünk is az ijesztőbbnél ijesztőbb virtuális valóságokat előrevetítő sci-fik láttán, a képernyők előtt felnövő gyerekek mentális állapota és az alapvető szociális és logikai készségeik romlása mindenképpen aggodalomra ad okot. 

A bajt úgy kerülhetjük el, ha már egészen kicsi korban megtanítjuk őket a digitális vívmányok tudatos használatára, és persze, ha példamutatással mi is igyekszünk minél kevesebb figyelmet fordítani a kezünkben folyamatosan csipogó szögletes csodára. 

Az alábbi trükkök könnyen beépíthetőek a család hétköznapjaiba, így szinte észrevétlenül tehettek sokat azért, hogy az életeteket ne a kékfény csábítása határozza meg!

Tartsátok be az életkori ajánlásokat!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 1-2 éves kor alatti csöppségeknek egyáltalán nem javasolt képernyő előtt időt tölteni, és a 2-5 éves kor közötti gyerekek számára is maximum napi egy óra ajánlott, szülői felügyelet mellett! 

Tudjuk, hogy vannak azok a helyzetek, amin csak Bogyó és Babóca segíthet, vagy amikor csak úgy tud elkészülni a vasárnapi ebéd, ha a gyerkőc passzívan lefoglalja magát, de lehetőleg csak utolsó megoldásként forduljunk a mágikus dobozhoz!

Használjátok okosan a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket!

Az internet és a különböző kütyük egyáltalán nem ördögtől való dolgok, hiszen számos hasznos tudást is megszerezhetünk a segítségükkel. A lényeg az egyensúly megtalálása: kevés ideig és megfelelő tartalmakat fogyasszanak a kicsik.

Egy-egy minőségi rajzfilm, oktató-fejlesztő videó, babatorna kifejezetten jó szolgálatot is tehet az életkori ajánlások figyelembevételével.

Forrás: Canva.com

Kütyüzés helyett ajánljatok kreatív játékokat a gyerekeknek!

A gyerekeket gyakran igazi kihívás lefoglalni. Nem is csoda, hogy sok szülő kétségbeesésében a TV távirányítójához nyúl. Hogy elkerüljétek ezt a csapdát, szerezzetek be egy gyerekjáték webshop kínálatából néhány szórakoztató, de egyben fejlesztő játékot.

A csöppségeket órákra is le tudja foglalni például egy színes építőjáték vagy LEGO. Ha a természetesebb anyagokat kedvelitek, a fa játékok gyerekeknek készült kínálatából is gazdagon válogathattok. A gyerekszoba kedvence lehet például egy fa hintalovacska, kirakó, dominókészlet, bábugyűjtemény, vagy akár egy komplett fa konyha játék. 

Étkezés közben kapcsoljunk ki minden eszközt!

A közös étkezések nem véletlenül kapnak központi szerepet a legtöbb magyar család életében. Ilyenkor vannak együtt szülők és gyerekek, ilyenkor oszthatjuk meg egymással a napi történéseket, élményeket, tölthetünk együtt minőségi időt. Gondoskodjunk róla, hogy a finom fogások élvezetét és a nagy beszélgetéseket ne zavarja meg sem a háttérben szóló híradó, sem egy váratlan telefoncsörgés. 

Lefekvés előtt legalább egy órával legyen képernyőstop!

A képernyők által kibocsátott kékfény amellett, hogy általánosan káros a gyerekek értelmi és érzelmi fejlődésére, az alvás minőségét is negatívan befolyásolja. Hogy az egész család kipihenten ébredhessen másnap reggel, korlátozzuk a rajzfilmek nézését is maximum a délutáni órákra. A lefekvés előtti időszak szóljon inkább az elcsendesedésről, lezárásról.

A mesékről természetesen nem kell lemondanunk: olvassunk mesekönyvekből! Az sem baj, ha a szekrény mélyéről előkerül egy klasszikus diavetítő. A mesefilm diavetítő fénye közel sem olyan káros az emberi agy működésére, mint a képernyőké, ráadásul a kevés szöveget tartalmazó képek lehetőséget adnak arra, hogy magunk egészítsük ki a történeteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában