Az állatorvos válaszol

2022.12.13. 21:09

Az állatokat is sújtja a fogszuvasodás

A fogszuvasodás, akárcsak az embernél, az állatoknál is előfordul. Egyik gyakori oka a fogkövesség, amely viszont elsősorban az íny gyulladását, majd sorvadását és fogágybetegséget okoz, de a fogköves területek szuvasodás kiindulópontjai is lehetnek –mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

B. M.

A kép illusztráció.

Ismertette: az elsődleges ok a zománc sérülése, amely visszavezethető mechanikai vagy kémiai hatásokra, utóbbit a savak okozzák, amelyeket különböző patogén baktériumok termelhetnek a szájban. A cukor tartalmú élelmiszerek, illetve maga cukor is hozzájárul a szuvasodás kialakulásához, hiszen ez a betegséget okozó mikróbákat is táplálja, miközben az állatot egyoldalúan látja el felesleges energiával, aminek következménye lehet az elhízás. Mindezt súlyosbíthatja a táplálék ásványianyag-hiánya.

A hőkezelt és pépesített táplálék nem biztosít lehetőséget a húsevőknek a rágásra, amivel a fogakat tisztítanák és erősítenék. Különböző általános betegségek (többnyire anyagcsere-betegségek) is hozzájárulhatnak a fogak állapotának romlásához, mint például az említett elhízás, vagy a cukorbetegség. 
Lelki ok lehet az agresszió elfojtása (az emberi nevelés által), ami érthető módon a házi kutya esetében legtöbbször alapvető elvárás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában