Hagyományőrzés Závodon

2022.12.21. 20:00

Kerecsen Ünnepet tartottak az év legrövidebb napján

A Kínától Mongóliáig, Törökországtól Amerikáig, Kanadától Ausztráliáig a Fehér Farkasként ismert táv- és céllövő világbajnok, Mónus József is a Kerecsen Ünnep vendége volt Závodon, ahol valamennyi résztvevő célja hagyományaink megismertetése, őrzése volt.

Gazsó Rita

Hagyományőrző harci bemutatót is láthattak a závodi Kerecsen Ünnep résztvevői (Fotó: Makovics Kornél)

Kilencedik alkalommal rendezték meg szerdán Závodon a Kerecsen Ünnepet, amelyet évek óta eleink egyik legnagyobb ünnepe, a téli napforduló alkalmából hívnak életre. Szedlacskó Csaba, a rendezvény Závodon élő főszervezője elmondta, a program középpontjában a tűz, azaz a világossággyújtás és a fény üdvözlése áll, összefüggésben az innentől egyre hosszabbodó nappalokkal. Az eseményre az ország több pontjáról is érkeztek a hagyományőrző egyesületek képviselői annak ellenére, hogy idén hétköznapra esett december 21-e, a Kerecsen Ünnep napja.

A délben elkezdődött program ünnepi köszöntőjét követően hadi hagyományőrző harci bemutató következett, amelynek folyamán az idelátogatók különböző – az avarkort és a honfoglalás korát idéző – régi fegyvereket, eszközöket, öltözeteket, használati tárgyakat tekinthettek meg. Ezt követte Mónus József többszörös táv- és céllövő világbajnok íjász bemutatója. – Minden olyan pillanat, amikor tehetünk valamit, elbüszkélkedhetünk a múltunkkal, azt meg kell tennünk. Holnap és holnapután is tenni kell ezért a nemzetért, ezért a zászlóért. Tenni egy boldog mosollyal is lehet – foglalta össze Mónus József az okot, amiért már évek óta visszatér erre a rendezvényre.

Ahogy fogalmazott: a Kínától Mongóliáig, Törökországtól Amerikáig, Kanadától Ausztráliáig a Fehér Farkasként ismert hagyományőrző sportoló harminc világrekordot lőtt nemzetközi versenyeken, tíz világbajnoki- és négy eurázsiai bajnoki címet mondhat magáénak. Kétszer nyert Isztambulban a Hódítók Kupájának ezer-ezer indulója közül. Ahogy fogalmazott: kilőtt nyíllal próbálta meg felhívni a világ figyelmét a magyarokra, a büszkeségünkre, az élni akarásunkra. Átlőtt a Vereckei hágón, a Niagara vízesés vagy a Sidney-i Operaház felett.

A világbajnok íjász bemutatóját Gulyás Judit és Tóth József énekes-dobos műsora követte. Az étel elkészültét követően az áldos ételből fogysztottak a jelenlévők a Váradi Antal Civilházban, ahol az Ősforrás zenei műhely műsorával, majd Mónus József kivetítéses előadásával folytatódott a program. Ezt a Lélekzengetők lemezbemutató zenei előadása, majd a Majosi Bukovinai Székely Egyesület táncelőadása követte.

Három történelmi előadással is gazdagodtak a résztvevők, Horváth-Lugossi Gábor Hunok, magyarok, Hidán Csaba Árpád és harcosai, valamint egy beszámoló zárta az előadások sorát a Mongóliában talált különleges hun üst megtalálásáról, amelynek közelmúltbeli felfedezése a történészeket is meglepte.

A hagyományőrzők ilyenkor az ősi módszerrel, kovakővel tüzet gyújtanak, és úgynevezett tiszta alapanyagokkal, tüzelőfával, hússal, hagyományos fűszerekkel olyan „áldos” vagyis áldott ételt készítenek, amelyet régen a nagyobb ünnepnapokon főztek. A mostani alkalommal egy ragu készült, amelyet a ma tipikusnak nevezett fűszerek, mint például az őrölt pirospaprika helyett zöldfűszerekekkel, tárkonnyal, borssal ízesítették. Eleink a mai vöröshagyma helyett vadhagymát fogyasztottak, az ekkori ételek kevésbé sós, inkább édesebb ízvilágot képviseltek – tudtuk meg a főzést irányító Szebényi Edinától, aki azt is elárulta, hogy a tökéletes íz titka az volt, hogy az üstben csak a zsír, víz és só, valamint fokhagyma került a sertéshús mellé, a fűszereket csak a legvégén szórták bele.    

A program érdekessége, hogy bár az ennivaló néhány órán belül megfő, az azt tápláló tüzet reggelig nem engedik elaludni – tudtuk meg a szervezőktől, akik idén is hajnalig szándékoznak őrizni a szimbolikus fényt. A programból ezúttal sem maradhatott ki a tombola sorsolás, ahol Mónus József egyik díszíját lehetett elnyerni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában