2022.12.31. 15:20
Szilveszterre pezsgő és malacsült, az új év első napjára pedig virsli és lencse fogyasztása dukál
A szilveszteri és újévi ételek fogyasztásának régi hagyománya van, már eleink is gondosan figyeltek rá, hogy mit ettek az év utolsó, illetve a következő év első napján.
A sült malac a szerencse záloga, ne hagyjuk ki!
Forrás: MW archív
Fotó: Knap Zoltán
A babona szerint ugyanis annak, hogy milyen fogások kerültek az asztalra, hatása volt a következő év termésére, tehát a család jólétére. Ha tehát sikeres évet szeretnénk, akkor kerülni kell azokat az ételeket is, amelyek balszerencsét hozhatnak.
Szilveszter napján bármilyen ételt fogyaszthatunk, legyen az akár nyúl, baromfi vagy hal: a hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével. A szilvesztert nagyon sok helyen malacsült fogyasztásával ünneplik, amelyet nem szabad kihagynunk, hiszen az újévi szerencse egyik fő szimbóluma.
Bizonyos magyarázatok szerint a malac azért vált az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Hasonlóan örök szilveszteri eledel a lencse, ami sok apró szemével a gazdagság és a bőség szimbóluma. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb gazdagság vár ránk az új esztendőben.
Újév napján azonban a hagyományok jobban megkötötték a háziasszonyok kezét. Általánosságban elfogadott nézet például, hogy újév napján tilos baromfit fogyasztani, amelyek a babona szerint szétkaparják a szerencsénket, így az egész évben kerülni fog minket. Ráadásul a pulyka haragot is terjeszt, így bosszúságot, mérgelődést és összezördülést hozhat az egész családra. A halevést érintő babonák szerint újévkor tilos enni, ugyanis az elúszik a szerencsénkkel, a nyálkás haltest pedig azt jelképezi, hogy hiába próbáljuk elcsípni a szerencsénket, az folyton ki fog csúszni a kezeink közül.
Végül néhány jó tanácsot is érdemes megfogadni: nézzünk körül a kamrában, nehogy üres legyen a zsíros bödön, a kávé-, a cukortartó, a lisztes zacskó az év első perceiben. Töltsük fel, mert ha teli vannak a tárolók, akkor bőségben telik majd az év, de ha üresen kongó kamrával kezdünk, akkor nem lesz teli a bendőnk az elkövetkező esztendőben.