Szponzorált tartalom

2023.01.31. 16:29

Tippek porszívó vásárlásához

Egy porszívót jó esetben hosszú évekre vásárol az ember, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen modell mellett tesszük le a voksunkat. Manapság már mind a típusok, mind a különféle paraméterek között nagy a szórás, így nem árt tájékozódni. Mi alapján válassz? Áttekintjük a legfontosabb típusokat és jellemzőket!

Hirdetés

Forrás: Freepik

A porszívók legfontosabb jellemzői

Ahány ház, annyi szokás – és annyiféle különböző igény, amelyekhez más kialakítású porszívó illik. Az alábbi paraméterek határozzák meg, hogy egy adott porszívó milyen lakásba ideális:

● Teljesítmény: minél nagyobb a porszívó elektromos teljesítménye, általában annál nagyobb szívóerővel rendelkezik. A keménypadlóhoz (kő, laminált padló, parketta, linóleum) elegendő lehet egy kisebb teljesítményű porszívó is, a szőnyegek azonban már nagyobb erőt igényelnek. Kiemelten igaz ez, ha házi kedvenccel osztozunk otthonunkon, a szőr felszívásához ugyanis a nagyobb szívóerejű eszközök ideálisak.

● A fej kialakítása: a padló típusától függően más és más szívófej az optimális. A legtöbb porszívó kombinált fejjel kapható, ami a keménypadlóhoz és a szőnyegek felületesebb tisztításához elég. A szőnyegek alapos tisztításához azonban speciális hengerkefés vagy motoros hengerkefés fejre lesz szükség. A kombinált fejeknél jó, ha van kefe visszahúzás funkció, mert így nem sértik fel a parkettát.

● Porzsákos vagy porzsák nélküli? A porzsák egyfelől többletköltséget jelent, viszont tény, hogy gyorsan kicserélhető, míg a porzsák nélküli modellek szűrőit tisztítani kell. A nagyobb alapterületű lakásokba érdemes nagyobb porzsákkal felszerelt modelleket venni, hogy ne kelljen túl hamar cserélni a porzsákokat.

● Hatótáv: nagyobb lakásokba érdemes hosszú kábellel ellátott porszívót venni, mert nagyon bosszantó, ha folyton át kell dugdosni egy új konnektorba.

Forrás: Freepik

Milyen típust válassz?

Térjünk is át a különféle típusokra!

Fekvő porszívók
A fekvő porszívók ma a legnépszerűbb típusok Magyarországban. Könnyebbek, és általában csendesebbek, mint az álló porszívók, és alkalmasabbak a burkolat nélküli padlók, lépcsők, és a bútorok alatti terület tisztítására. A kisebb súly és az automatikus kábelvisszacsévélés szintén kényelmesebbé teszi használatukat. Tárolásuk viszont némileg körülményesebb, mint az álló porszívóké.

Álló porszívók
Az álló porszívók nehezebbek fekvő társaiknál, és használatuk is kissé nehézkesebb, a szőnyegek tisztításában viszont összességében jobbak, és könnyebb őket tárolni.

Botporszívók
A botporszívók kialakítása hasonlít az állóporszívókéhoz, annyi különbséggel, hogy kisebb, könnyebb eszközökről van szó. Alapvetően felszíni piszok és por takarítására alkalmasak, nagyobb teljesítményt igénylő feladatokkal, mint mondjuk a szőnyegtisztítás meggyűlik a bajuk. A legtöbb esetben kisebb porgyűjtő tartállyal rendelkeznek, amelyet így gyakrabban kell cserélni.

Kézi porszívók
A kézi porszívók a botporszívókhoz hasonlóan kisebb teljesítményű gépek, amelyek keménypadlók vagy szőnyegek felületi tisztítására alkalmasak. Sokszor akkumulátoros kivitelben is kaphatók, amely jó szolgálatot tesz az autók kiporszívózásakor.

Robotporszívók
A robotporszívókat az egyszerű kialakítású, minimalista lakásokban igazán érdemes használni. A zsúfolt, sok bútorral berendezett helyiségekben viszont sajnos elvéreznek. Ha egyszerűbben rendeztük be otthonunkat, és nincs nagyon időnk takarítani, jó megoldást jelenthetnek.

Ipari porszívók
Az ipari porszívókat építkezések, lakásfelújítások során használják. Ezek a száraz-nedves porszívók használhatók porzsákkal és porzsák nélkül is, és folyadék felszívására is alkalmasak (a porzsákot ilyenkor ki kell venni, és speciális szűrőt kell betenni). A nedves üzemmódra főleg akkor van szükség, ha téglát vagy betont vágunk.

Az építőiparban és az asztalosműhelyekben használatos szerszámok jó része rendelkezik olyan csonkkal, amelyhez csatlakoztatható ipari porszívó. Így elkerülhetjük, hogy a munkaterület csupa por és kosz legyen, és sokkal kényelmesebb körülmények között dolgozhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában