Sokszor összekeverik a segélyhívót a tudakozóval

2023.01.28. 20:30

Volt, aki azért hívta fel a 112-t, mert nem beszéli John Lennon nyelvét (hangfelvétel)

Sokszor összetévesztik a segélyhívó számot a tudakozóval. Volt, aki azért tárcsázta a 112-es segélyhívót, hogy megtudja mi szlovákul a disznó, vagy azzal fordult az operátorhoz, hogy nem beszéli John Lennon nyelvét.

BAMA

Illusztrációs kép

Forrás: MW archív

A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a rendőrségtől, mentőszolgálattól és a katasztrófavédelemtől. A 112-es segélyhívószámot közel 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezése alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni függetlenül attól, hogy mentőt, tűzoltót vagy rendőrt szeretnének hívni.

Hazánkban Miskolcon és Szombathelyen alakították ki a hívásfogadó központokat, ahol a hívásfogadó operátorok fogadják és szükség esetén onnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes, intézkedő készenléti szervek részére.

Sokszor előfordul, hogy betyárkodók tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot. Pár évvel ezelőtt egy zavart férfi hívta fel a segélyhívót több pécsi telefonfülkéből. Mikor az operátor bejelentkezett, a hívó fél segítségkérés helyett az operátort kezdte sértegetni és trágár kifejezésekkel illette. A telefonbetyárt később a rendőrség elfogta.

A napokban hangfelvételt tett közzé a rendőrség, ahol arról számolt be, hogy a 112-es segélyhívó központ operátorai alapvetően a mentők, rendőrök, tűzoltók beavatkozását igénylő esetekről szóló bejelentéseket fogadják. Legalábbis egy ideális világban. Volt már, hogy azért tárcsázták a számot, hogy elmondják a papucsa fennakadt a tyúkól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban, illetve nem beszéli John Lennon nyelvét.

A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata, vagyis indokolatlan hívása szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában