Dunaföldvár

2023.02.12. 10:30

Közösséget is formálnak az ingyenes gyógytorna-foglalkozások

Ingyenes gyógytorna érhető el a helyieknek Dunaföldváron, az Alapszolgáltatási Központban Lipták-Borzavári Katalin gyógytornász irányításával.

Gazsó Rita

A csoportos gyógy­torna-foglalkozás 2016 óta működik az Alapszolgáltatási Központ Duna utcai székházában – számolt be a Part-Oldalak Kulturális Egylet. Mint a dunaföldvári lap írta, a torna során ülve vagy állva a váll, gerinc, derék, a végtagok átmozgatása zajlik speciális elemekkel, gyakorlatokkal színezve. Főleg mozgásszervi gondokkal küzdők, felépülési stádiumban lévők látogatják, de Lipták-Borzavári Katalin az egészségeseknek is ajánlja, hiszen a rendszeres testmozgás sok betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. 

Group,Of,Seniors,Doing,Stretching,Exercise,Together,At,Retirement,Centre.
A csoporthoz bárki csatlakozhat, de különösképpen időseknek és azoknak ajánlják, akik keveset mozognak (illusztráció: Shutterstock)

A gyógytornász elmondta, hogy a tornát főleg idősebb, nyugdíjas, otthon keveset mozgó embereknek ajánlja. Mivel csoportos foglalkozásról van szó, a gyakorlatok nem személyre szabottak, a feladatokat ki-ki a saját fizikai állapotának megfelelően követheti. Abba lehet hagyni, lehet közben pihenni. A szakember sok esetben személyes tanácsokat is ad, milyen mozgásformákat kell és lehet otthon alkalmazni. Mint mondta, örül annak, hogy a résztvevők általában aktívak, érdeklődők.

Szerdánként kilenc órától bejelentkezés nélkül bárki csatlakozhat a csoporthoz, melynek jelenleg tizenöt tagja van, akik idejük függvényében látogatják. Katalin szerint egyszerre általában nyolcan-tízen vesznek részt a foglalkozásokon. A lehetőség egész évben biztosított, csak a két ünnep közt tartottak szünetet. Mint kiderült, a részvételi arány ősztől tavaszig általában nagyobb, de nyáron is van rá igény.

A szakember örömmel jegyezte meg, hogy ez az alkalom egyben közösségformáló lehetőség is. A tornán ugyanis ismeretségek, barátságok kötődnek. Van egy mag, akik évek óta szinte minden foglalkozáson jelen vannak, már várják a szerdát, amikor újra találkozhatnak. A befejezés után még hosszú percekig ott maradnak, beszélgetnek, felköszöntik a névnaposokat. Néha egy kis süti, üdítő, édesség is előkerül, például ünnepek környékén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában