Helyi életstílus

2023.03.29. 07:40

A kerti bútorok felújításának időszaka jön el

A kültéri bútorok éveken keresztül kénytelenek viselni az időjárás viszontagságait. A nedvesség, a tűző napsütés egyaránt károsíthatják a fafelületeket, amitől elszürkülhetnek, elkorhadhatnak vagy kártevők, élősködők is beleköltözhetnek.

B. M.

Hogy mindezt megelőzzük fontos, hogy az első perctől minőségi és a felületnek megfelelő termékekkel kezeljük őket, és amennyiben a már kezelt felületen mikrorepedéseket vagy nagyobb repedéseket, foltokban színelváltozást vagy gombás foltokat látunk, semmiképp ne halogassuk a felújítást! 

Száradás után következhet az első lazúrréteg felhordása. Fotó: Shutterstock 

A faszerkezetek természetes szépségét és szerkezetének épségét lazúrokkal óvhatjuk. Választathatunk vastag vagy vékonylazúrt, ami fontos, hogy érdemes magas UV-védelmet garantáló, és gombaölő adalékot tartalmazó terméket választani. 

Ahhoz, hogy tartós végeredményt érjünk el, a felületet alaposan elő kell készíteni. Először csiszoljuk meg, a korábbi lazúrréteget távolítsuk el. 

A faszerkezetek sérüléseit folyékony fával javíthatjuk – ez az anyag egyfajta javítótapasz, a sérülések és repedések kitöltésére alkalmas. Portalanítsuk, majd hordjuk fel az alapozó festéket, ez segít meggátolni a gombásodást, illetve megfelelő tapadást biztosít a fedőrétegnek. Száradás után következhet az első lazúrréteg felhordása. 

A festéket ecsettel vagy lakkhengerrel kenjük fel szálirányban haladva. Az első réteg száradását követően óvatosan csiszoljuk meg a felületet finomszemcséjű csiszolópapírral – ez a következő réteg megfelelő tapadása miatt javasolt. A második réteggel érjük el a kívánt színárnyalatot és a megfelelő felületvédelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában