Félelmetes

2023.07.30. 15:30

Nyulat eszik a pécsi állatkert méretes kígyója (videó)

Hatalmasak, sok színűek, aprók, láthatatlanok, ártalmatlanok vagy épp veszélyesek. A hüllők és a kétéltűek világa félelmetesnek tűnik, de ha közelebbről megismerjük, akkor egyszerre válik izgalmassá és érdekessé.

Teol.hu

Forrás: Laufer László/bama

Nemrégiben a PécsZoo-ban járt a bama szerkesztősége, hogy felfedezzék a pécsi terrárium lakóit.

Az állatkert terráriumában sétálgatva, rögtön egy ominózus filmrészlet jutott eszükbe. Valószínűleg mindenki ismeri azt a jelenetet a Harry Potter első részéből, mikor a varázsvilág megmentője egy kígyóval beszélget, és eltűnik a kettejük közötti üvegfal. Most semmi ilyesmi nem történt, azonban Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető olyan sok érdekes dolgot mesélt, hogy úgy érezték, mintha testközelből találkoztak volna a részleg lakóival.

Hatalmas és népszerű

Valószínűleg bátran kijelenthető, hogy az egyik leglátogatottabb egyed az állatkertben a közel öt méteres és százötven kilogrammos anakonda. Látványetetésekor kicsik és nagyok figyelik árgus szemmel, ahogyan a gondozóktól kapott nyulat becserkészi ez a hatalmas kígyó.

Minden állatnak van egy takarmány normája. Békáknál ez napi szintű etetést jelent, de például a kígyók egy évig is eléldegélnek táplálék nélkül, ha a szükség úgy kívánja, ezért az ő etetési ciklusok heti és havi rendszerességet követ, mérettől függően - részletezte Varga Tamás. - Azonban fontos az állatok általános kondíciójának monitorozása annak érdekében, hogy megfelelően be tudjuk állítani a takarmányozást.

Mint megtudták, a kígyó csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát. Így, mikor arra kerül sor, hogy egy-egy terrárium részleget ki kell takarítani az állatkertben, a gondozók megpróbálják a legkevésbé zavarni az állatot.

A cikk a bamán folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában