Az ősz gyógyító termékei

2023.09.09. 09:39

Az ára megfizethető, a hatása megfizethetetlen

Minden évszakról akarva, akaratlanul eszünkbe jut egy-egy gyümölcs vagy zöldség.

Teol.hu

Az ősz is tele van kincsekkel, ami a gyümölcsöket, zöldségeket illeti. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Ha ősz, akkor tök, alma, körte, szőlő és persze a gomba az, amire azonnal asszociálunk, hiszen már-már az ősz szimbólumai lettek. A cékla szintén egy tipikus őszi zöldség, amit leginkább az év ezen időszakában fogyasztjuk.

A statisztikai hivatal adatai szerint hazánkban 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be tavaly. Mivel több fogyna belőle, emiatt behozatalra szorulunk, elsősorban Németországból. Az ára a piacokon nagyon barátságos, hiszen 350-430 forint között árulják jelenleg.

Az üzletekben valamivel drágább, de még így is megfizethető. A cékla eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben is ismerték. Magyarországon a 17. században jelent meg.

Ha a cékla beltartalmi értékeire gondolunk, valószínűleg az első, ami eszünkbe jut, a magas vastartalma, emellett erős májtisztító hatású, erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van.

A céklalé pedig növeli az állóképességet, javíthatja a vérkeringést, illetve csökkentheti a vérnyomást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában