Csavargás

2023.09.19. 11:30

Doky és Gege is Roburral megy a párizsi olimpiára

Böhler Róbert (Doky) a toronyban dolgozik. Nem templomtoronyban, hanem a bátaszéki vasútállomás váltókezelői tornyában, ahonnan irányítja a szerelvények útját. Szabadidejében pedig Roburokat újít fel, roburos találkozókat, roburos csavargásokat szervez.

Wessely Gábor

Böhler Róbert, a felújításra váró Robur és az erdei munkáknál használt Csettegő (A szerző fotója)

Érdekes egyéniség Böhler Róbert. Kalandor alkat. Csavargó találkozókat is szervez barátaival – mindenekelőtt Gelencsér Csabával (Gegével) –, elsősorban roburosok részvételével. Vannak jó néhányan Magyarországon és Európában (főleg a volt NDK területén, ahol a Roburokat gyártották), akik szívesen összejárnak felújított járgányaikkal. Most júliusban Mórágy adott otthont a találkozójuknak. Közel háromszázan jöttek el, volt, aki Németországból, volt, aki Angliából érkezett.

Böhler Róbert az 54. életévében jár. Még mindig lázadó, szabadságszerető, rock- és blueskedvelő, aki rajong a nagy utazásokért. Felújított Roburokból álló karavánnal jártak már Erdélyben és Berlinben. Jövőre a párizsi olimpiára készülnek átalakított kisbuszaikkal.

Váltókezelés közben (A szerző fotója)

Bátaszéken él, főállásban a MÁV váltókezelője. Az úgynevezett toronyban dolgozik az állomástól nem messze, ahol mechanikus módon állítgatja a váltókat és a jelzőket, szabad vágányutat biztosítva az érkező szerelvényeknek. A 12 órás szolgálatot 24 óra pihenőidő követi, amit főleg autószereléssel tölt. Most csak egy Robur várja sorsa jobbra fordulását az udvarában, de volt, amikor hatot is bütykölgetett, aztán továbbadott. A Robur mellett áll a Csettegő, amit erdei munkáknál használ. Ebben az Aro-, Ifa-, Mercedes-, Robur-, Trabant- és Weimar-alkatrészekből összerakott járműben még soha nem csalódott. Meg lehet pakolni rendesen fával, és az úttalan utakon sem akad el.

Egy korábbi roburos túrán (Beküldött fotó)

A nagy csavargó ugyanis lelke mélyén nagyon szereti a természetet és az embereket. Járja a környéket, lombhullás után erdőtisztítást, tűzifa-szállítást vállal. Eredetileg egészsegügyi középiskolát végzett – ezért Doky a beceneve –, ám amikor munkát keresett, azt mondták neki a kórházban, hogy vágassa le a haját és vegye ki a fülbevalóját. Úgyhogy azonnal pályát módosított. A MÁV-nál dolgozik 1987-től. Mindemellett segít a rászorulóknak, időseknek, betegeknek, főleg az utcabelieknek, és támogat egy gyermekalapítványt. Igyekszik jót tenni.

A toronyban (A szerző fotója)

Sokszoros véradó

Böhler Róbert (Doky) 1969-ben született Bonyhádon. Kismórágyon nőtt fel, de már régóta Bátaszéken él. Egészségügyi szakképesítést szerzett 1987-ben, aztán mégis a vasútnál helyezkedett el. Máig ott dolgozik, váltókezelő Bátaszéken. Szabadidejében – barátaival – Roburok felújításával, roburos találkozók szervezésével és erdőtisztítással foglalkozik. Sok minden érdekli, korábban néptáncos volt, és ásatáson is dolgozott. Falunapok és más programok aktív résztvevője, mint járműves fuvarozó. Szeret segíteni másokon, ami abból is kitűnik, hogy 83-szoros véradó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában