Téli gumi

2023.10.28. 07:00

Új veszély fenyegeti az autósokat!

Az időjárási körülmények folyamatosan változnak, ezért nagyon fontos, hogy járműveinket időben felkészítsük az esetleges rossz időre. A biztonságos téli közlekedéshez adott tippeket lapunknak Csányi Levente autószerelő mester.

Farkas Eszter

Csányi Levente, autószerelő mester kiemelte, hét fok alatt javasolt a téli gumiabroncsok felhelyezése

Fotó: Mártonfai Dénes

A gumiabroncsok állapotának felmérése nagyon fontos, nem szabad alábecsülni a téli gumik kiválasztásának fontosságát. Ez nemcsak kényelmünket befolyásolja, a vezetési élményt és az üzemanyag-hatékonyságot, hanem főként a biztonságunk a tét.

– A téli évszak meglehetősen kiszámíthatatlan, ezért nem érdemes megvárni, hogy bejöjjenek a mínuszok, hét fok alatt javasolt a téli gumiabroncsok felhelyezése – mondta el Csányi Levente autószerelő mester. Ugyan Magyarországon erre vonatkozóan nincs dátumhoz kötött szabályozás, mint mondjuk Ausztriában, ahol már november 1-től kötelező a téligumi használata, mégis azt mondja ki a törvény, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsot kell használni.

A téli és nyári abroncsok teljesítménye eltérő hőmérsékleti tartományokra van optimalizálva. Valamikor október-november táján, a hőmérséklet csökkenésével előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor a nyári gumi anyaga veszít a rugalmasságából és megkeményedik, így a tapadása is érezhetően romlik.

Tehát egy esetleges balesetnél is biztosan meg fogják vizsgálni, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsok voltak-e a személygépjárműn. A téli gumik speciális kialakítása miatt a jeges és havas úton egyaránt jól tapadnak, hála a speciális mintázatnak és a mélyebb barázdáknak. Nem érdemes viszont egész évben fent hagyni az abroncsokat, mivel ez hosszú távon sokkal drágább megoldás, mint szezonálisan lecserélni őket.

– A téli gumik futófelületének keveréke alacsony hőmérsékleteken is lágy és rugalmas. Hozzájön még a különleges profil, amin számos lamella van a téli utakon való jó kapaszkodásért, csatornái is mélyebbek, szélesebbek. Ennek a kombinációnak köszönhetően fagyos, nedves-hideg, havas és jeges utakon a téli gumik tapadása jobb, fékútjuk rövidebb – természetesen amennyiben a profilmélység eléri a minimálisan javasolt 4 millimétert.

Az autósoknak ebben az őszi időszakban különböző veszélyforrásokkal kell számolniuk, így például a fákról lehulló nedves levéltömegre vagy a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatására is, melytől az úttest csúszóssá válhat, csökken a gumiabroncsok tapadása, és megnő a féktávolság. Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjünk, ahogy nyáron megszoktuk, és mindig tartsunk nagyobb követési távolságot, sebességünket csökkentve.

Az ősz másik alattomos sajátossága a köd, ilyen időben a baleseteket leginkább a világítóberendezések használatával tudjuk megelőzni. Előfordulhat az is, hogy ilyenkor csak lépésben tudunk haladni. Ebben az esetben nehéz megőrizni türelmünket, azonban mérlegelni kell, mi okoz nagyobb bosszúságot: a néhány perc késés, vagy egy esetleges személyi sérüléssel járó baleset.

A hideg időben ezekre is figyeljünk

Ebben az időszakban érdemes ellenőriztetni az akkumulátort, a világítóberendezéseket és a fékeket is. A nyári ablakmosó folyadékot télire kell cserélni, és javasolt már most bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt – mondta el Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Reggelente a szabad ég alatt parkoló autók ablakai jegesek, párásak lehetnek. Mindig töröljük le a szélvédőt, hiszen a holtterekkel saját magunkat akadályozzuk a szabad kilátásban, és nem vesszük észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost.

Egy pillanat alatt megtörténhet a baj, amit ha alaposabbak vagyunk, meg lehet előzni. A visszapillantókat is tisztán kell tartani, amire jó megoldás lehet a vízlepergető, párásodásgátló fólia is. Létfontosságú, hogy elindulás előtt az autóban ülő összes személy csatolja be a biztonsági övet, és a gyerekeket koruknak megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben rögzítsük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában