A hűvös és nedves levegőt kedvelik

2023.11.14. 15:19

A jelenlegi őszies téli időjárás kedvez a kullancsok aktivitásának

A jelenlegi őszies téli időjárás kedvez a kullancsok aktivitásának. Míg a bolhákkal való fertőzöttség intenzitása csökken a meleg elmúltával (bár azért bolhák mindig vannak), a kullancsok éppen a hűvös és nedves levegőt kedvelik, és ilyenkor a kutyák, macskák is könnyebben „összeszedik” őket – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Ismertette, hogy a kullancs egy reflex típusú tevékenység során aktívan rákapaszkodik a mellette éppen elhaladó állat szőrére, innen pedig egyenes út vezet a bőréhez. A bolhákkal ellentétben, a kullancs jelenléte, csípése nem okoz irritációt (amelyet a vakaródzás, nyalogatás jelezne), ezért ennek a parazitának bőven van ideje zavartalanul vért szívni, hiszen előtte érzéstelenítő hatású anyagot fecskendez az állat bőrébe.

Önmagában a kullancs nem jelentene nagy veszélyt, de a vérszívás során egy babesiosis nevű, meglehetősen gyakori betegséget terjeszthet a kutyákban. Ritkábban (az emberben is előforduló) Lyme kórt is terjeszti, amelynek veszélye a kezelésre való nehéz reagálásban és a gyakran jellegtelen tünetekben van.

Érdemes ezért a kedvenceinket naponta átnézni, alaposan végigsimítani a szőrüket, így a már befúródott és növekvő kullancsokat viszonylag könnyen megtaláljuk, mert sajnos a kullancs elleni vegyszerek se mindig nyújtanak biztos védelmet.
   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában