Étkezés

2023.11.26. 09:26

Az ízletes Wellington bélszínt így készíthetjük el karácsonyra az eredeti angol recept alapján

Brunner Mónika

Karácsonykor a töltött káposzta és a halászlé nagyjából minden családban ott van az ünnepi asztalon – ám a menü többi részét már nem is annyira egyszerű kitalálni, összeállítani. A hagyományőrzők körében sokan a pulykára, mások a göngyölt húsra esküsznek, vannak, akik a klasszikus kocsonyáról, vagy a rántott halról nem tudnak lemondani, de egyre kedveltebbek és népszerűbbek a lazacos fogások is manapság. Nagyon sokan a szárnyas ételek mellett döntenek karácsonykor, ők azok, akik sült kacsa- vagy libacombot készítenek az ünnepekre.

A Grátisz-ajánlat: Wellington bélszín eredeti angol recept alapján

 

Hozzávalók
80 dkg bélszín, 1tk őrölt fekete bors, 1tk mustár, só, olaj, 50 dkg fagyasztott leveles vajas tészta, liszt, 1 db tojás, 40 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 1 tk só, 0,5 tk őrölt fekete bors, 2 ek zsemlemorzsa, 2 db tojás, 0,5 csokor petrezselyem.

Elkészítés:
A bélszínt éles késsel lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd egy akkora tálba tesszük, amekkorába éppen belefér. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és letakarva érleljük a hűtőszekrényben 3–4 napig.A kissé lecsöpögtetett érlelt bélszínt körülbelül 1 tk sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst 7–8 perc alatt. Lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, majd folpakba csomagoljuk, és jól behűtjük.A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. 

A megtisztított gombát és hagymát lereszeljük vagy nagyon finomra vágjuk, és a hús pácolásához használt 3–4 ek olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntjük a 2 db felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

A tésztát enyhén meglisztezett deszkán 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük az elkevert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék felvert tojással bekenjük, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10–15 percig pihentetjük, végül ujjnyi vastagon felszeleteljük. Főtt burgonya, krumplipüré vagy zöldségköret illik hozzá.

Forrás: Mindmegette

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában