Komoly gondok

2023.11.21. 07:00

Kertet dúltak fel Szekszárdon a vadak (galéria)

Problémát okoznak a nagyvadak Szekszárdon, ezért a hétvégén őszi terelővadászatot tartottak. Portálunknak a Szekszárdi Aranyfürt Vadásztársaság és egy pórul járt olvasónk is nyilatkozott.

Farkas Eszter

Várda Béláné Kilátó utcai kertjét dúlták fel a nagyvadak

Fotó: Mártonfai Dénes

– Sajnos gondot okoznak a nagyvadak a városban és a zártkertekben, ezért elsődleges célunk volt azok kiterelése – tájékoztatta portálunkat Fődi József, a Szekszárdi Aranyfürt Vadásztársaság titkára. – A kilátótól indult a hajtás, természetesen puska nélkül, amit a Kisbödőn, Nagybödőn, Ivánvölgyön, majd a Tökös szurdikon át az Ivánvölgyig folytattunk. A kijelölt útvonalon, a kijelölt lőállásokról vettük célkeresztbe az állatokat. 

A hajtás idejére több útszakaszt is lezártak, így a kilátó nyugati részét és az Ivánvölgyet is. Az akció célja az volt, hogy a kerteket tönkretevő vadakat, amelyek leginkább nagyvadak, vaddisznó, őz, szarvas kitereljék. A vadászat szombaton reggel fél kilenctől egészen délután fél ötig tartott.

– Az eligazításon a vadászatvezető felsorolta a lőhető vadakat: szarvas, vaddisznó, őz, sakál, róka. Nem sokkal nyolc óra után aztán tizenkilenc hajtó indult meg, felriasztva az aljnövényzetből és a lőállások felé terelve a vadakat. A résztvevő tizennyolc vadász eredményes napot zárt. Terítékre került ugyanis az összes hajtott vad, összesen tíz vaddisznó.

Valóban gondot okoznak ezek az állatok a város körül lévő kertekben, a hétvégén feltehetőleg vaddisznók túrtak fel egy kertet a Kilátó utcában. Olvasónk, Várda Béláné szomorúan osztotta meg velünk, miszerint az egész évben szépen gondozott kiskertjüket az állatok teljesmértékben feldúlták:

– A szomszédom szerint éjjel háromkor lehettek itt a vadak, ugyanis a kutyájuk azidőtájt kezdett éktelen ugatásba – mondta el szerencsétlenül járt olvasónk. – Sajnos korábban is volt már erre precedens, a szőlőültetvények mellett van egy hatalmas terület, amit szamócával ültettünk be, mivel sok unokám van. Hiába volt kerítéssel körbe kerítve az udvar, a vadak a kerítés alatt bejöttek és lelegelték az érett, ízletes gyümölcsöket. Most a virághagymákat ették meg és feltúrták a kertet jelentőst anyagi kárt okozva – magyarázta Várda Béláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában