Nem semmi!

2024.01.06. 20:00

Különleges vaddisznót ejtett el a cápavadász

Különleges vaddisznó elejtésével zárta az évet Nikl Béla, akiről a nyáron annak apropóján írtunk, hogy egy kék cápa akadt a horgára Horvátországban. 

Gazsó Rita

Nikl Béla és a nem mindennapi zsákmány-Beküldött kép

Múlt nyáron kékcápa-kalandjáról számolt be portálunknak Nikl Béla dunaföldvári horgász, aki ezúttal is egy különleges zsákmánnyal dicsekedett el a közösségi oldalán: a horgászat mellett a vadászat örömeinek is hódoló férfi egy úgynevezett „babos” vaddisznót ejtett el a földvári határban. 

– A Dunaföldvári Vadásztársaság területén, amelynek már régóta tagja vagyok, állományritkító vadászatot tartottunk december 28-án. Ott került terítékre ez a különleges, két év körüli, 80–90 kilós példány. A vadásznyelv babos disznóknak hívja azokat az egyedeket, amelyeknél a megszokott barna sörték színébe a házi disznóra utaló fehéres-rózsaszínes foltok vegyülnek.

Ezek a példányok a házi és a vaddisznók genetikai keveredéséből születnek. Korábban, amíg az erdőkben a jó makktermés alkalmával kiterelve tartották a házisertést, gyakran megesett, de még ma is előfordul, hogy a házi- és a vaddisznó „találkozásából” fehér-fekete foltos malacok születnek. Az így születő utódok egyedi és megismételhetetlen bőrt (gereznát) jelentenek a szerencsés elejtőnek. Ezeknek a foltos egyedeknek a túlélési esélye ugyanolyan, mint az átlagos vaddisznóké, viszont genetikailag rontják a vadon élő állományt, ezért nemkívánatosak a populációkban. 

– Kilövéskor selejtezési szempont is, hogy ezektől a példányoktól megtisztítsák az állományt – fogalmazott Nikl Béla, aki szerint éppen ezért igen ritka az ekkora, felnőtt állat. Mint mondta, a vadásztársaságoknak egyébként is ki van adva feladatul az állományszabályozó vadászat, vagyis hogy a területükön található populáció mekkora részét kell kilőni. A vaddisznók ugyanis annyira szaporák és olyan károkat okoznak, hogy muszáj kordában tartani a létszámot – számolt be a vadász.

Arról viszont hiába érdeklődtünk volna, hogy milyen volt a most lőtt disznó húsa, különbözött-e a többi vadétól és miféle fogás készült belőle, megtudtuk ugyanis, hogy Bélának a babos disznót, a többi zsákmányhoz hasonlóan le kellett adnia a vadásztársaság bázisára, a kilőtt állat sorsáról majd a társaság dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában