Magbörze a könyvtárban

2024.02.25. 20:00

Frissebbek, táplálóbbak a magunk által megtermelt zöldségek

Magbörzére várta a kertbarátokat múlt héten szombaton délelőtt az Illyés Gyula Könyvtár zöld munkacsoportja. Szép számban érkeztek látogatók nem csak helyből, távolabbról, Baranyából is jöttek olyanok, akiket a kertészkedés szeretete köt össze.

Gazsó Rita

Egyre többfelé szerveznek magbörzéket itthon is (Fotó: Kiss Albert)

Az immár harmadik alkalommal megrendezett börze, amely a háztáji élelemtermelés és a városi kertészkedés ünnepe, minden alkalommal a tapasztalatok és vetőmagok cseréjének, közösségi tudásmegosztó fórumnak ad helyet és a szervezők reményei szerint felkarolja a szelíd életbarát módszerekkel történő élelmiszer önellátás eszméjét. Kovács Norbert, a könyvtár munkatársa, egyben az intézmény öko munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a kertbarátok ezúttal fűszer-, gabona és gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, illetve virágok magjait csereberélték egymás között, sőt akadt, aki palántákkal érkezett. A kertbarátok a magkönyvtárból is "kölcsönöztek", a mostani börze alkalmával a gyűjtemény csaknem felét vették ki.

A könyvtárosok világkongresszusán zöld könyvtár kategóriában második helyezéssel jutalmazott intézményben, ugyanis mint megírtuk, már nem csupán könyveket lehet kikölcsönözni, hanem biodiverzitást támogató magkönyvtár szolgáltatás is működik. A magkönyvtár lényege, hogy az intézmény munkatársai magokat gyűjtenek és katalogizálnak, amelyekből bárki ingyenesen vihet, csupán az a feltétel, hogy amikor az elültetett növény újra magokat hoz, akkor azokból vagy más növény magjaiból adjon vissza a könyvtárnak a felhasználó.

Magcsere után palántacsere 

Az apró magcsomagokat fotóval látják el, a hátoldalán leírással, az ültetni tervezett növény talaj- és vízigényét feltüntetve. A szolgáltatás egész évben működik, de évente egyszer, a szolgáltatás népszerűsítésére, kampányszerűen börzét is szerveznek. Kovács Norbert jelezte, hogy tervek szerint az évi egy alkalmat sűrítenék a közeljövőben, valamint a magcsere mintájára a közeljövőben olyan börzét is terveznek, ahol palántát csereberélhetnének a kertbarátok. A mostani börzére a zöld könyvtár együttműködő partnerei közül a szekszárdi 1. számú óvodából is érkeztek, ahol beporzás-mentes virgoskertet kívánnak létrehozni a most kölcsönzött magokból.

Nyugat-Európában és az amerikai kontinensen komoly hagyománya van a vetőmagok csereberéjének, de az elmúlt években hazánkban is egyre több magbörze szerveződik a kerti munkák kezdetét megelőző időszakban. Január végétől kezdve az ország számos településén szerveznek magbörzét azok, akik nem boltban vásárolt magokat szeretnének vetni a kertjükbe. A csereberékre csak olyan, saját kertből származó szabadelvirágzású zöldségeket, fűszernövényeket, gabonák magját, illetve gumókat, hagymákat, töveket, hajtásokat, oltóvesszőket, palántákat várnak, amiket a magbörze résztvevője már 2-3 éve termeszt, fenntart, jól ismer.

Miért jó a magbörze?

Az esemény résztvevői nem csak magokat vagy egyéb szaporítóanyagot cserélnek egymással, hanem az adott fajta tulajdonságaira, termesztésére, felhasználására vonatkozó tudást is továbbadják. Ilyen módon a magbörzék nagyban hozzájárulnak a helyi fajták és tájfajták fenntartásához és a hozzájuk kapcsolódó hagyományos tudás megőrzéséhez. És hogy miért jó a háztáji kertészkedés? A termelők szerint a saját magunk által megtermelt zöldségek, gyümölcsök frissebbek, táplálóbbak és a kertészkedés mindennapi erőlétünkre is pozitívan hat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában