Egészség

2024.02.08. 14:00

Kevesen járnak szűrővizsgálatokra, holott életbevágó lenne időben kiszúrni a betegségeket

Sajnos a vezető halálokok listájában hazánkban hosszú idő óta a rosszindulatú daganatok állnak az élen, azonban jó hír, hogy az időben felfedezett betegséget a legtöbb esetben kezelni tudják. Cikkünkben dr. László Eszter háziorvos a szűrések fontosságára hívta fel figyelmünket.

Farkas Eszter

Dr. László Eszter kakasdi háziorvos szerint fontos lenne, hogy a szűrővizsgálatokra a lakosság legalább kilencven százaléka jelentkezzen (Fotó: M. K.)

Mindenki szeretne egészségesen, sokáig élni, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy az ember időnként szűrővizsgálatokon vegyen részt. Ezeket két nagy csoportra bonthatjuk, melyek közül az első csoportba azokat soroljuk, melyek a szervezett népegészségügyi vizsgálatokat takarják. Ebben az esetben nem szerint megadott korcsoportokra lebontva egy meghívót küld a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami alapján az emberek a vizsgálatokra jelentkezhetnek.

– A kivizsgálás célja, hogy a tünetmentes személyek megadott időintervallumon belül megismételt vizsgálatával korai szakaszban kiszűrjék az esetleges betegségeket – tájékoztatta lapunkat dr. László Eszter, háziorvos. Ez egyrészt azért jó, mert kizárja hogy az adott betegség fennáll, másrészt az esetleg tünetmentes betegeket időben tudják kezelni. Ha a szűrővizsgálat nem negatív, vagyis további kivizsgálást indokol, az érintetteket a szervezett szűrőprogramok segítségével a megadott betegutakon további diagnosztikus vizsgálatra utalják.

Életet mentenek a szűrések

A 45-65 év közötti hölgyeknek emlőszűrésre – mammográfiás vizsgálattal – két évente lenne szüksége, méhnyakszűrés esetében a 25-65 év közötti nők citológiai vizsgálatára, míg vastagbélszűrésre az 50-70 év közötti férfiaknak és nőknek kellene két évente jelentkezniük meghívás alapján.

– A szűrőprogramoknak hála a betegségek miatti halálozások száma jóval csökkenthető lenne, mivel a vizsgálatból kifolyólag a betegség felismerésére jóval korábban sor kerülhet, mint szűrővizsgálat nélkül. Sajnos azonban a saját praxisomban is azt tapasztalom, ami valószínűleg országosan is igaz, hogy az emberek kevesebb mint ötven százaléka vizsgáltatja ki magát. A halálozások száma jelentősen akkor csökkenne, ha a lakosság kilencven százaléka részt venne ezeken a vizsgálatokon. Ezáltal javulna az emberek életminősége és növekedne az élettartamuk.

Forrás: ksh.hu

A háziorvos kiemelte, ha ezeken a szűrővizsgálatokon valaki nem negatív eredményt kap, úgy azonnal fogadja a pácienst az ellátórendszer, tehát nem jelent nagy lelki megterhelést a várakozás. Természetesen, ahol a családi hajlam, illetve a genetikai tényező ezt indokolja, az egyének már fiatalabb korban is kivizsgáltathatják magukat.

Az egyéni vizsgálatok is fontosak

– A többi szűrést a háziorvos egyénenként vizsgálja, ezeknél hosszú a várakozási idő, mivel egyéni menedzseléssel történnek. Ezekben az esetekben több hétig bizonytalanságban van az ember, ezáltal magas a pszichés terhelés. A háziorvosi szűrések során az anyajegyek vizsgálatára, a dohányzásról való leszokás támogatására, testösszetétel vizsgálatra, vérnyomásmérésre és egyéb életmód tanácsadásra van lehetőség. 

Természetesen ezek a vizsgálatok is nagyon fontosak egyénre nézve, de össztársadalmi szinten nincs számottevő jelentőségük. A háziorvos elmondása szerint kampányszűréssel, egészséghéttel próbál minél nagyobb célcsoportot elérni.

– Sajnos hazánkban a legtöbb ember a keringési rendszer betegségeibe hal bele, gyakoriságukat tekintve ezután a daganatok következnek. E két haláloki csoport az összes halálozás közel hetven százalékát teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában