Jótékony hatása van a szervezetünkre

2024.02.25. 09:30

Megkezdődött a medvehagyma szezonja

Az idén a szokottnál korábban, már február közepén elkezdődött a medvehagymaszezon, a Mecseken a gyűjtők is egyre sokasodnak. A gyűjtésnek viszont fontos szabályai vannak. Mutatjuk, mire kell odafigyelni.

Mauthner Ilona

Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap

- Fontos tudni, hogy továbbra is az állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kiló mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül - hangsúlyozza a kiadott közleményében a Mecsekerdő Zrt.

Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A védett természeti területre viszont nem adnak ki medvehagyma gyűjtési engedélyt. A tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövényt előszeretettel szüretelik az erdőjárók. 

A friss medvehagyma fogyasztása jótékony hatással van a bélben élősködőkre. Segít megelőzni a belek irritációját, valamint megvédi a szervezetet a megfázástól és az influenzától. Segít a hörgőhurut kezelésében, mert kitisztítja a légutakat, enyhíti a légzést és csökkenti a köhögést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában