Meghálálják

2024.02.12. 11:30

Méhecskehotel házilag is készíthető

Most érdemes nekilátni a méhecskehotelek barkácsolásának. Az ezeket igénybe vevő fajok nem támadnak, és roppant hálásak lesznek a segítségért, hiszen hozzájárulnak a beporzáshoz.

Révészné Hanol Erzsébet

Egy tűzifa kugli kilyuggatásával házilag egyszerűen is elkészíthető a méhecskehotel (Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, amelyekkel mindenki sokat tehet a beporzó rovarok védelméért – hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. A lakosság, a gazdálkodók és az önkormányzatok figyelmébe egyaránt ajánlja a rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotel-eszközcsoportot, amellyel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan és hiánypótló módon, már kora tavasztól lehet segíteni a szelíd beporzók szaporodását.

Magányosan élnek, de mindenütt ott vannak

Elmondta, hogy a magányosan élő méhek és darazsak megtalálhatóak körülöttünk a kertekben, a parkokban, az iskola- és az óvodaudvarokban, a lakótelepeken, még a sokadik emelet magasában is. Mindenütt ott vannak, ahol virágokat találnak. Azért kerülhetik el sokak figyelmét, mert ezek az állatok – a családokban élő rokonsággal szemben – nem támadnak. Ha békén hagyják őket, teljesen ártalmatlanok.

A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő, több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét. Ilyen bölcsőkamrákat nagyon egyszerűen biztosíthatunk számukra a balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel, más néven darázsgarázzsal.

Házilag elkészíthető a méhecskehotel

Házilag legegyszerűbben úgy lehet elkészíteni, ha egy tűzifa kuglit 4-10 milliméterátmérőjű furatokkal lyuggatnak, de építhető szekrényes méhecskehotelt is. Akár óvodai foglalkozás, iskolai tanóra vagy szakkör során is össze lehet barkácsolni ezeket a természetvédelmi eszközöket. Az új méhecskehoteleket érdemes február második felében, március elején kirakni esőtől védett helyre, keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak, és így a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését akár centiméternyi távolságról lehet megfigyelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában