Jegyzet: Nyögdíjas sztárok

2024.02.04. 08:40

Tényleg lenyúlták a befizetett járulékaikat?

Ismét panaszkodik egy valamikor jobb napokat látott énekes. Teszi ezt azért, mert megalázóan alacsony a nyugdíja, és a megélhetése okán kénytelen fellépéseket vállalni.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Nem újdonság ez, könnyűzenészek hada van hasonló helyzetben, többségük ráadásul igen nagy név a szakmában. Hogy azután ezek az előadóművészek miért is kerültek ilyen helyzetbe, arról megoszlanak a vélemények. A panaszkodó sztárok – értelemszerűen az ő hangjuk a legerősebb – általában arra hivatkoznak, hogy ők vétlenek, ellenben egykoron valakik lenyúlták a befizetett járulékaikat, a kimutatások a zavaros időkben eltűntek, ezért kapnak most öregségükre filléreket. 

A másik oldal hangja jóval gyengébb, mondandójuk gyakorlatilag elvész a túloldali, nagy méltatlankodásban: de időnként egy-egy, az ügyben illetékes hivatal szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy szó sincs lenyúlásról. Az érintett könnyűzenészek – amikor ment a szekér, akkor is – csak a kötelező minimumot fizették a kasszába, ezért ilyen csekély most a havi nyugdíjuk. A vonatkozó szabályok szerint ennyi lehet és nem több.

Egyvalami biztos, ez a nyugdíj valóban kevés. Viszont van – de legalábbis a közelmúltig volt – példa arra is, hogy ezt a megalázó összeget egy ismert sztárelőadó a kacsalábon forgó budai villájában vette át, pontosabban vehette volna át a pénzt kézbesítő postástól, ha netalán mellőzte volna az átutalást. Valamit valamiért: amit tehát most elveszít a vámon, azt korábban már többszörösen megnyerte a réven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában