Figyeljünk az utakon!

2024.05.20. 08:00

Nem eltévedtek, fészket keresnek – mocsári teknősök keresztezhetik az utunkat

Lassú járművek, pontosabban élőlények felbukkanására lehet számítani a következő hetekben az utakon. A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, mely országszerte megtalálható tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: mme.hu

Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében tűnhetnek fel, azonban a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is lehet találkozni velük – írják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Arra figyelmeztetnek, hogy a nőstények fészkeiket a szárazföldön, laza talajú, vízelöntéstől védett, magasabban fekvő területekre rakják. Ilyenkor az élő- és a szaporodóhelyek között közlekedő teknősök gyakran kényszerülnek arra, hogy átkeljenek a vonulási útvonalukat kettészelő, az élőhelyeket feldaraboló betonozott és földutakon, ahol az azokon közlekedő autók, kerékpárok, mezőgazdasági járművek sok esetben végzetesek lehetnek számukra. Ezért ha úton áthaladó teknőssel találkozunk, álljunk meg, segítsünk neki azzal, hogy felvesszük és az úttól biztonságos, pár tízméteres távolságra helyezzük, figyelve arra, hogy csak abba az irányba vigyük, amerre ő maga is igyekezett. 

A felnőtt teknősöket semmiképp ne vigyük vissza a vízhez, mert ezzel nemhogy segítenénk rajtuk, mint inkább nehezítjük a dolgukat, hiszen ebben az esetben kezdhetik elölről az utat. Előfordulhat, hogy a teknősök vonulásuk során kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat. Ebben az esetben, ha lehet, a teknőst ne zavarjuk, és ha lehet, a kutyát zárjuk el, míg a teknős átkelve a kerten, folytatja útját.

Ebben az időszakban nemcsak mocsári teknősökkel, de a hazánkban szintén előforduló és néhány esetben szaporodó idegenhonos teknősfajokkal is lehet találkozni. A legjobb, amit ilyen esetben tehetünk, hogy eljuttatjuk őket a legközelebbi állatkertbe, ahol befogadják őket és megfelelő körülményeket biztosítanak számukra.

Amennyiben bárkinek tudomása van a mocsári teknősök által gyakran használt vagy nagyszámú állat elütésével érintett útszakaszról, akkor ezt, és minden hüllővel és kétéltűvel kapcsolatos észlelést megosuzthat az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján, vagy az ehhez kapcsolódó applikáción. A Kétéltű- és hüllő határozó alkalmazás segítségével pedig az is eldönthető, milyen teknős keresztezte utunkat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában