Jegyzet: Katonanők

2024.06.06. 09:50

Egy üzlet, melyben nem büntetendő az emberölés

Könnyű az újságíró dolga, ha a barátai elárasztják megírnivalókkal. Illetve nehéz. Mert a sok ötletből, adatból, véleményből valami épkézláb, olvasóbarát cikket kellene szülni.

Wessely Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Itt van például az ukrajnai háború. Mindennap fel lehetne vázolni róla valami sötét tónusú képet. A veszteségekről és a nyereségekről. Mert nem kétséges, hogy ez a világ legnagyobb üzlete, melynek lebonyolítása során legális, nem büntetendő dolog az emberölés. 

A Föld nevű bolygón 2023-ban 2443 milliárd dollárt fordítottak fegyverkezésre. Ez az összeg körülbelül Franciaország éves GDP-jének felel meg. Kedvelt „termék” a fronton a 155 milliméteres tüzérségi lőszer. Az ukránok naponta háromezret, az oroszok tízezret lőnek el belőle. Ára, darabonként, hozzávetőlegesen, orosz gyártmány esetén kétszázezer, német-amerikai gyártmánynál nyolcszázezer forint.

Így az oroszok kétmilliárd, az ukránok 2,4 milliárd forintnak megfelelő összeget puffogtatnak el, csak ebből a kőszerből. És fogyóeszköz a drón, a tank, a rakéta, a repülő is. Az áldozatok száma, becslések szerint ukrán részről ötszázezer, az oroszoknál négyszázezer körüli. 

De a biznisz nem áll le! A legnagyobb játékosok mindenkit mozgósítani akarnak „az ügy” érdekében. A nőket is. Egy podcastban elhangzott: Ursula von der Leyen aki jelenleg az Európai Bizottság elnöke, előző beosztásában német védelmi miniszter volt. S abban a minőségében megterveztette a női katonai kismama gyakorlóruhát… Nem semmi!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában