informatika

2020.06.27. 13:00

A jövőben egyre több lehet az ilyen kihívás

TN

Forrás: Shutterstock

A cégek közel kétharmada felkészületlenül vágott bele a biztonsági követelmények megteremtésébe a koronavírus-járvány kitörésekor. A több mint hetven kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat vezetői körében a Panda Security által végzett kutatás szerint a cégek 61 százalékát érte legalább részben felkészületlenül a távmunkába költözés miatti informatikai biztonság megszervezése. A válaszokból kiderült, hogy az ennek érdekében tett lépések meghatározásáról elsősorban a cégvezetők (35 százalék), az informatikai vezetők (32 százalék), valamint a rendszergazdák (12 százalék) döntöttek.

Dolgozóik biztonságos munkavégzésének elősegítésére főként virtuális magánhálózat (VPN) alkalmazásával, munkatársaik oktatásával, végpontvédelem telepítésével és a felhasználói jogosultságok szigorításával léptek. Mindemellett a járványhelyzet adta megváltozott munkavégzés a cégek jelentős részét, mintegy kétharmadát ösztönzi valamiféle IT-biztonsági előrelépésre. A válaszadók leginkább a biztonsági képzést, otthoni munkavégzésre vonatkozó IT-szabályozás létrehozását, IT-biztonsági menedzsment- és monitoringrendszer bevezetését, illetve javítását, valamint tűzfalvédelem bevezetését vagy erősítését tervezik. Az előrejelzések szerint a jövőben egyre több kihívásra kell majd felkészülni, akár mint a mostani járvány okozta hirtelen távmunkára átállás, ezért minden cégnek érdemes egyben az IT-biztonság kérdését lehetőségeihez mérten napirenden tartani, mert a tapasztalatok alapján a támadások volumene ilyenkor sem csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!