kárbejelentés

2020.06.05. 08:30

Vis maior és elemi kár közt különbség van

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Március végén, április elején nagy kárt okoztak a hajnali fagyok a gyümölcsösökben. A termelők egy része az agrárkár-enyhítési rendszerben ezt be is jelentették. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívta fel a figyelmet, nem mindegy, hogy a termelők elemi kárként vagy vis maiorként tettek bejelentést.

Elemi kárnál az agrárkár-enyhítési rendszerben a bejelentést elektronikus úton, a Magyar Államkincstár honlapján elérhető Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer felületen keresztül kell megtenni, ebben a falugazdászok segítséget nyújtanak. A felhőszakadás, jégeső, fagy vagy vihar időpontja jól beazonosítható. A kárbejelentést ettől a naptól számított tizenöt napon belül kell megtenni.

Aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén a károsító hatás csak később észlelhető, ezért a káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az érintett területen a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik, itt a bejelentést ettől a naptól számított tizenöt napon belül kell megtenni. Aszálykár bejelentés legkésőbb szeptember 30-ig tehető.

Vis maior-bejelentésre akkor van lehetőség, ha a támogatásokhoz kapcsolódóan előfordulnak olyan váratlan események, amelyek ellehetetlenítik a vállaltak teljesítését. A vis maior események bejelentése szintén elektronikus úton, a Magyar Államkincstár honlapján, ügyfélkapun keresztül kezdeményezhető, így a gazda mentesülhet bizonyos támogatási feltétel teljesítése alól.

Míg a kárbejelentésnél kizárólag a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatti elemi károkat lehet bejelenteni, a vis maior bejelentést ezeken felül a növény- vagy állatállományt érintő fertőző megbetegedések, munkaképtelenség, földterület közcélra vagy közérdekből történő igénybevétele miatt is meg lehet tenni. A bejelentés a vis maior esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül, ha termesztett növénykultúrát érint, a betakarítást megelőző tizenötödik napig, de legkésőbb az eseménytől számított hat hónapon belül tehető meg. A határidőn túli és a már betakarított kultúrák esetében bejelentett eseményt nem lehet vis maiornak tekinteni. Természeti csapás, szélsőséges időjárási körülmény esetén nem kell igazolást mellékelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!