mezőgazdaság

2020.08.11. 11:30

Kevesebb búza termett, minőségi gond is akad

Tolna megyében befejeződött az őszi búza aratása, a homokosabb földeken már július utolsó hetében végeztek a munkákkal. A termés mennyisége kevesebb lett a vártnál, de a minőséggel sem elégedettek a termelők, a felvásárlók és a malmok sem. A gazdálkodók többsége vár az értékesítéssel, akinek viszont nincs tárolója, az kénytelen most túladni a terményen. Az országban idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett, a belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonnát tesz ki, tehát exportra is jut.

Mauthner Ilona

2020.06.29 Báta, Bátán megkezdődött az árpa aratása. A képen Kocsis János bátai földtulajdonos vezeti az átrakó autót és éppen nézi a termést. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Idén közel negyvenhétezer hektáron takarították be az őszi búzát a gazdálkodók. A megyei termés­átlag hektáronként hat tonna körül alakult, ami a kiváló minőségű megyei termőföldeken még a közepesnél is gyengébb eredménynek számít. Kevés volt télen és tavasszal a csapadék, ami nagyon hiányzott az ősszel elvetett búzának.

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, ők már túl vannak a betakarításon. Hibridbúzát arattak, egy jobb évben akár a tíztonnás átlagot is elérik hektáronként, idén 7,9 tonnára jött ki az átlagtermés.

A hibridbúza jobban bokrosodó fajta, ezért nagyobb a hozama, ugyanakkor több tápanyagot igényel, legalább három gombaölőszeres permetezést is el kell végezni. Nekik sikerült a malmi minőséget elérni. Az értékesítéssel viszont még várnak. A tavalyi búzát is idén áprilisban adták el tonnánként 58-60 ezer forintért. Az idei búzáért most bevizsgáltatva kínáltak 53-55 ezer forintot, de úgy döntöttek még várnak jobb ajánlatra.

Krieser János elmondta, a felvásárlási árak az elmúlt tíz évben alig változtak, miközben a termeléshez szükséges költségek – vegyszer, vetőmag, gépek – háromszor többe kerülnek. Egy kombájnt 2008-ban például ötvenmillió forintért vásároltak, idén ugyanaz százötvenmillióba került. 2011-ben például egy tonna hibridbúzáért 80 ezer forintot adtak.

A Bonyhádi Pannónia Zrt.-nél is befejeződött a búza aratása. Tóth István ágazatvezető elmondta, hatszáz hektáron végeztek a munkákkal, a termésátlag 3 és 8 tonna között mozog, attól függően mennyi csapadékot kapott a terület. Valahogy az eső mindig kikerült bennünket, mondta az ágazatvezető. A termény zöme inkább takarmányminőségű lett, tette hozzá. Egyelőre betároltak mindent, az értékesítést nem kapkodják el. Jelenleg már az őszi vetésekhez készítik elő a talajt, elsőként a repcét vetik majd. Az elmúlt napokban kegyes volt hozzájuk az időjárás, mert harminchét milliméternyi eső hullott, ami segíti a talaj előkészítését.

A tárolás gyakran kockázattal jár

A hazai terményárakat meghatározza az is, hogy az uniós országokban mennyi búza, árpa, repce termett. Mivel a környező országokban is hasonlóan száraz volt a tavasz, mint nálunk, így ott is közel húsz százalékkal termett kevesebb termés, így várhatóan magasabb felvásárlási árakkal számolhat majd az, aki tudja a terményét tárolni.

Krieser János azt mondta, érdemes mindig számolniuk a gazdáknak, megéri-e a tárolás, főleg annak, akinek bérben tárolják a búzáját, amiért fizetnie kell. Van-e likviditási gondja, vagyis kell-e hitelt törlesztenie, meg tudja-e előlegezni az őszi vetések költségeit. Gondos mérlegelés után érdemes dönteni arról, ki, mikor érdemes értékesíteni. Van, amikor a tárolás, kivárás nem hoz pozitív eredményt, mert közben negatív irányban változik a piaci kereslet. A tárolás tehát – szerződés nélkül – mindenképpen kockázatos, de van úgy, hogy érdemes próbálkozni.

Borítóképünkön Kocsis János bátai földtulajdonos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!