Borvidékek

2020.11.18. 09:30

Idén is lehet pályázni a szőlőültetvények korszerűsítésére

Mauthner Ilona

Ordacsehi, 2020. augusztus 8. Szüretelõgép szedi a legkorábbi érésû szõlõfajtát, a Csabagyöngyét a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2020. augusztus 8-án. Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termõterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 90 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelybõl 90 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A megye két borvidékét évek óta szinte folyamatosan fejlesztették a szőlőtermelők, vagy úgy, hogy új területeket vontak be a szőlőművelésbe, vagy úgy, hogy a régi ültetvényeiket korszerűsítették. Ez a megyében több száz hektárnyi területet jelent.

Folytatódik a folyamat, aki eddig nem élt az ültetvények korszerűsítésével, idén is megteheti. A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra idén novembertől három éven keresztül közel tizenkétmilliárd forint támogatás érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

A szőlő szerkezetátalakítási támogatás a szőlőtermelők legfontosabb támogatási lehetősége, amelynek igénybevételéhez az agrárminisztérium új rendeletet készített. A korábbi évektől eltérően az egyéni terveket az idei évtől kezdődően a Magyar Államkincstár erre a célra kialakított elektronikus felületén kell benyújtani.

Az új rendelet alapján a támogatás részleteit tartalmazó egyéni tervben legfeljebb három éves időtartamra lehet a szőlőültetvények megújítását vállalni. A támogatáshoz való hozzáférés keretfeltételei, a kérelmezés módszere alapvetően nem változtak, viszont a támogatás elérésében a korábbinál is jobban preferálásra kerülnek azok a szőlőtermelők, akik igazoltan biztos felvevőpiaccal rendelkeznek szőlőtermésükre.

Az egyéni terveket idén november 16. és 30. között lehet benyújtani (2021-től november 2. és 30. között), a Magyar Államkincstár a benyújtott egyéni terveket pedig február 28-ig bírálja el. A telepítés befejezését követően a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani. A támogatás nagysága a támogatható költségek negyven és hetvenöt százaléka közé eshet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!