Nitrát

2021.01.27. 16:20

A gazdáknak adatot kell szolgáltatnia

Mauthner Ilona

20200415 Balkány fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Műtrágyázás és napraforgó vetése Balkányban. képen: Ifj. Rácz Imre mezőgazdász

Forrás: MW

Fotó: Sipeki Péter

Több ezer mezőgazdasági gazdálkodót érint megyénkben is a nitrát-adatszolgáltatás, melyet január 1-től március 31-ig kell teljesíteni.

A nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatóknak, valamint területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a háztartási igényeit meghaladó mértékben tart állatot, az adott évre vonatkozóan (január 1.–december 31.) adatszolgáltatást megalapozó folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a gazdálkodási naplóban.

Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton lehet teljesíteni. Fontos, hogy műtrágyázás esetén adott területre vonatkozóan öt évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan hatóanyagok juttathatók ki. Szerves trágya használata esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben ügyelni kell arra, hogy a szerves anyaggal kijuttatott összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a hektáronkénti 170 kilót.

Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedhet.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!