agrárium

2021.01.09. 07:00

Télen sem pihennek a gazdák, az íróasztalnál is van munkájuk

A mezőgazdaságban a téli időszak sem telik munka nélkül. A január-február arra is való – a tavaszi feladatok tervezése mellett –, hogy a gazdálkodók teljesítsék az adminisztrációs kötelezettségeiket. Több határidőre is figyelniük kell, emellett nem árt, ha tájékozódnak a különböző pályázati lehetőségekről, melyekkel jelentős összegeket nyerhetnek. Az idei év más, mint a többi, hiszen január 1-től hatályos a családi gazdaságokról szóló törvény.

Mauthner Ilona

20200401 Csepreg A koronavírus-járvány miatt a termelői piacok bezárásával az őstermelők is újragondolják, hogyan tudnak talpon maradni A peresznyei Mucsi István a büki és a kőszegi termelői piacra szokott járni árusítani. Rosszul érinti, hogy a büki most bezárt, nagy kiesés, mert ott a helyieken kívül a turisták sokat vásároltak tőle. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Az agráriumban nincs holtidőszak, annak ellenére sem, hogy idén a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a szokásos téli szakmai tanácskozások. Ennek hiányában egyedül, vagy falugazdász segítségével kell megoldaniuk a termelőknek a különböző bevallási kötelezettségeiket. Január végéig kell elkészíteniük és elektronikus úton beküldeniük a gazdálkodási naplót azoknak, akik az alábbi támogatások valamelyikében részesülnek:

  • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram
  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • ökológiai gazdálkodás támogatás
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken
  • élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások vagy vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.
  • A gazdálkodási napló része többek között az öntözési, talajvizsgálati, legeltetési, trágyázási melléklet, vagyis nagyon részletes nyilvántartást kér számon az agrártárca a támogatásért cserébe.

    Tolna megyében több mint tízezer azoknak a száma, akik eddig is őstermelőként gazdálkodtak. Az idei évben fontos változás, hogy január 1-től három szervezeti forma mentén alakul a családi működési formák szabályozása. Ezek az őstermelők, az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG) és a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT). Azok a működési formák, melyeket a törvény nem érint (például egyéni vállalkozók), változatlan szabályok szerint működhetnek a továbbiakban is.

    A végrehajtási rendelet alapján az őstermelő és az őstermelők családi gazdaságának a nyilvántartásba vételét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) kell kérelmezni. Fontos megjegyezni, hogy az őstermelők családi gazdaságának tagjai csak egymással hozzátartozói viszonyban álló őstermelők lehetnek, így őstermelők családi gazdasága létrehozása esetén az őstermelői státusz meglétét is rendezni kell a NAK-nál. Mindezen ügyintézés a falugazdászok segítségével tehető meg. A NAK a nyilvántartásba vételről határozatot hoz, mely tartalmazza az őstermelő által alkalmazandó azonosítókat is (FELIR azonosító és tevékenység azonosító). Fontos tudni, hogy kibővült az őstermelők tevékenységi köre, összhangban a földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységekkel. Az ezekből származó bevétel a teljes őstermelői bevétel 25 százalékát teheti ki. Évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére, megközelítőleg egymillió forintra nő azon értékhatár, amelyet ha nem ér el a mezőgazdasági őstermelő, akkor nem kell jövedelmet megállapítania, azaz nem kell személyi jövedelemadó bevallást sem készítenie.

    Ezen értékhatáron felül az őstermelők kétféle adózás – az átalányadózás és a tételes költségelszámolás – közül választhatnak. Átalányadózás esetén az eddigi 8 millió forintos kvázi adómentes határ az éves minimálbér ötszörösére, megközelítőleg 10 millió forintra nő. A következő lépcsőfok ennek a kétszerese, a jelenlegi minimálbérrel számolva körülbelül 20 millió forint – eddig van lehetőség kedvezményes átalányadózásra. Ennél nagyobb árbevételnél már tételes költségelszámolásra kell áttérni. Kedvező változás, hogy az adómentes sáv átlépése esetén csak az afeletti összegre vetítve kell megfizetni az adót.

    Az őstermelői tevékenységgel összefüggésben folyósított támogatások nem minősülnek bevételnek, azok adómentessé válnak. A kistermelői rendelet hatálya alatt tevékenykedők is részesülhetnek az őstermelők számára nyújtott kedvezményekből. Esetükben őstermelői (nem kiegészítő) tevékenységnek minősül a termékfeldolgozás – így nem számít majd bele a 25 százalékos bevételi korlátba –, ha saját maga dolgozza fel a saját gazdaságában előállított alapanyagot, és az a kistermelői rendeletben szabályozott mennyiséget nem haladja meg.

    Megszűnt az őstermelői igazolvány és a betétlap

    Januártól megszűnik a fizikai őstermelői igazolvány, ezzel együtt a betétlap is. Aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, az 2021. január 1-től is őstermelőnek minősül. Ha egy termelő az őstermelő nyilvántartásba felveteti magát, őstermelői tevékenységének megszüntetésének bejelentéséig őstermelő marad, így nem kell évente felkeresni a falugazdászt március 20-ig az őstermelői igazolvány meghosszabbítása miatt. Akik 2020. december 31-én közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, ők 2021. január 1-től ŐCSG-ként működnek. Akik 2020. december 31-én családi gazdaság tagjai voltak, januártól őstermelőknek minősülnek, együttesen pedig ŐCSG-ként működnek tovább.

    Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!