foglalkoztatás

2021.06.01. 07:00

A diákokra újra felfigyeltek a megyében dolgozó cégek

A térségünkben folyamatos fejlődés tapasztalható a diákmunkások helyzetét illetően a koronavírus-járványban. A kereskedelmi területeken már megjelentek az igények és megrendelések a diákok munkáira, tájékoztatta lapunkat egy diákmunkára szakosodott szövetkezet vezetője.

Brunner Mónika

Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. központi raktárában 2020. augusztus 3-án.

Forrás: MTI

Fotó: illusztráció

Az otthoni munkavégzés során számos megyei lakcímmel rendelkező diákmunkás látja el feladatait a telekommunikációs és pénzügyi területeken.

– Előszeretettel keresnek bennünket vállalatok, hogy a nyári időszakra saját dolgozók nappali tagozaton tanuló gyermekeinek, gyakornokoknak biztosítsuk a foglalkoztatási hátterét. Továbbra is nyitottak vagyunk, és keressük mindazon cégekkel az együttműködési pontokat, amelyek iskolaszövetkezeti konstrukcióban gondolkodnak, valamint szívesen megismernék ennek a törvényileg szabályozott, rugalmas és rendkívül költséghatékony foglalkoztatási formának az előnyeit, szé­leskörű megoldásait – ismertette Göbl Róber, egy diákszövetkezet cégvezetője, és kitért arra, a gazdasági nyitás küszöbét átlépve számos bizonytalansággal szembesülhettek a munkaerőpiac különböző szegmenseinek vezetői. Hangsúlyozta, hogy az akadályok sikeres leküzdésében nagy szerepük van az atipikus foglakoztatás egyik legnépszerűbb szereplőinek, a diákoknak.

Múlt tavasszal, a járvány kirobbanása után a cégek a diákmunkaprogram leépítésével igyekeztek stabilan tartani a működésüket: jellemzően az elsők között szerepeltek a diákok, akiket elküldtek, és kizárólag a főállású munkaerő megtartására koncentráltak. Az elmúlt félév ugyanakkor azt mutatja, hogy az átalakult gazdasági helyzetben megint csak ők azok, akikre nagy mértékben építenek a cégek.

– Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásnak köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig már számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal, például a hazaköltözés miatt kényszerültek kényszerpihenőre – tette hozzá Göbl Róbert cégvezető.

Több helyütt is építenek rájuk

A fiatalokra számos cég épít a gyakornoki programoknak köszönhetően a szakirányú ismereteket igénylő pozíciókban is. A diákszövetkezeten keresztül, kedvező adózás mellett, rugalmas időbeosztással alkalmazzák őket. Az ifjakat később teljes állásban is alkalmazni tudják.

Idei tavaszi kutatásaik alapján a legnagyobb segítséget az jelenti a cégek HR-osztályai számára, hogy szövetkezet átveszi a teljes toborzás-kiválasztást, adminisztrációt, a hatósági bejelentést és a bérszámfejtést is, így a partnereik teljes mértékben a diákok, gyakornokok betanítására, a munkájuk szakmai irányítására fordíthatják az energiáikat. A cégek több városban is megemelt diáklétszámot kértek, mivel egyre nagyobb ügyfélforgalmat tapasztalnak.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!