Megéri betárazni belőle

2021.12.19. 09:30

Jó hideg pincében célszerű tárolni az almát

Mauthner Ilona

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Az ősszel – viszonylag olcsóbban – megvett almát igyekszik az ember úgy tárolni, hogy abból minél kevesebbet kelljen kidobni. Jelenleg 350–400 forint körül lehet vásárolni egy kiló hazai almát, néha a nagyobb üzletekben akciósan 270 forintért. Még ezzel az árral is megéri betárolni belőle. 

Január közepétől viszont már megcsappannak a készletek és elindulnak felfelé az árak. Közvetlenül a szüret után a termelőknél a hűtőházba kerül a gyümölcs, ahol 2–3 foknál nem lehet melegebb, így bírja ki az alma hónapokon keresztül a tárolást. Sok vásároló panaszkodik arról, hogy az ősszel megvett, nagyobb mennyiségű alma decemberre vagy elrohad, vagy megfonnyad, pedig a pincében tárolta. Sajnos az almának sok a pince 11–12 fokos hőmérséklete. 

Ez a gyümölcs az 1–2 fokos hőmérsékletű és 85–90 százalékos páratartalmú, jól szellőztethető helyiséget szereti. Ilyen a háztartásokban nem nagyon van, ugyanakkor erkélyen, balkonon is kielégítően tudunk almát és körtét eltartani. A gyümölcsöket célszerű egyenként papírba burkolni. A jelenleg termelt fajták közül a tárolásra a legérzékenyebb fajta a Jonathán. Ez azonban még hűtőházakban is gyakran megfoltosodik. Sokkal kedvezőbben viselkedik a tárolás alatt a Starking és a Golden Delicious. A betárolt almát érdemes kéthetente átválogatni és a romló, hibás darabokat fel kell dolgozni vagy meg kell semmisíteni. 

Tél végére, tavasz elejére egy kiló almáért a piacokon már 500–600 forintot is elkérnek. Az alma egyébként az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ráadásul a múlt év őszén viszonylag keveset takarítottak be a hazai termelők, így várhatóan február végére el is tűnik a kínálatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!