Tolna megye

2021.12.12. 20:01

Mozgóboltok járják a megye kis falvait

Az idei év első félévében 1174-gyel csökkent a boltok száma, fél év alatt megszűnt csaknem félezer élelmiszerbolt is. Az egyes szakboltok száma is visszaesett, alig akad egy-két kivétel, például a benzinkutak száma egy csipetnyit emelkedett ebben az időszakban. Főleg a falvak vannak nagy bajban, ott ugyanis nem igazán éri meg fenntartani egy-egy vegyes üzletet.

Mauthner Ilona

Egy kistelepülés kisboltja Nakon, Türei Zsuzsanna eladóval  (Fotó: Makovics Kornél)

Az egyes szakboltok száma is visszaesett, alig akad egy-két kivétel, például a benzinkutak száma egy csipetnyit emelkedett ebben az időszakban. Viszont dinamikusan növekszik az internetes kereskedelem. Főleg a falvak vannak nagy bajban, ott ugyanis nem igazán éri meg fenntartani egy-egy vegyes üzletet. Miközben a nagyobb bevásárlóközpontok, üzletek a szakképzett munkaerőhiány miatt panaszkodnak, nincs elég eladójuk, addig a megye kisebb településein a legfőbb gond az, hogy bolt sincs.

Murgán hét éve zárt be a helyi kisbolt, azóta különböző módon próbálják megoldani a napi bevásárlást, mondta ­Felkl Márton polgármester. Ezen a településen mindössze hatvanan élnek, így nem meglepő, hogy egyetlen vállalkozónak sem érné meg, hogy boltot üzemeltessen itt, még úgy sem, ha ingyen kapná az épületet. Aki megteheti, bejár autóval bevásárolni valamelyik közeli bevásárlóközpontba, de az önkormányzat sem hagyja magára a helyieket, hiszen a falugondnok igény szerint beviszi a település buszával az embereket Hőgyészre bevásárolni vagy gyógyszert kiváltani. Sikerült azt is elérni, mondta a polgármester, hogy minden hétköznap egy dombóvári cég, a Picipó Kft. mozgó boltja bemegy Murgára, és az alapvető élelmiszereket megvehetik a helyiek.

A Bátaszékhez tartozó Kövesden – négy-öt kilométer a távolság – ennél rosszabb a helyzet, bár ott többen élnek mint Murgán, közel kétszázan. A helyiek szeretik a települést, csendes, nyugodt a környék, de a bolt hiánya komoly gondot jelent nekik. Néhány éve zárt be a helyi bolt, a kocsmával együtt, egy épületben voltak. Lejárt a szerződésük. Az épületet már el is adták. Egy darabig járt ki egy mozgóboltos, de már az sem megy Kövesdre. Nincs más megoldás, mint be kell utazni Bátaszékre bevásárolni. A fiatalabbak még megoldják, van, aki gyalog, más biciklivel és van, aki a helyi járatos busszal, az idősebbeknek – többen kilencven körül járnak – viszont nagy problémát jelent a bolt hiánya.

A Picipó Kft. járműveit szinte mindenhol ismerik a megyében. Jelenleg három mozgóboltjuk van, mondta Rencz Katalin ügyvezető. Korábban öt járműjük volt, de technikai okok miatt le kellett ezeket cserélni, a három közül két új mozgójárművük van, melyek Dombóvárról indulnak minden nap, összesen 58 kisebb települést járnak végig. Tolna megyében Mucsfától Mágocsig, Kistormástól Csikóstőttősig, Nagyvejkétől Murgáig bejárják a vidéket.

Az ügyvezető elmondta azt is, szinte nincs olyan hónap, amikor egy újabb településről ne jelentkezne a polgármester, hogy ott is megszűnt a bolt, menjenek ki, lássák el élelmiszerrel a helyieket. Sajnos a kapacitásuk véges, tette hozzá az ügyvezető. A mozgóboltok egyébként alapvető élelmiszereket, friss pékárut, tésztát, sót, cukrot, lisztet, rizst, tejtermékeket, felvágottat, üdítőt szállítanak zömében.

A kis boltok száma egyre csökken 

KSH-adatok szerint a múlt év végén közel 116 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ami a 2015 év végihez képest csaknem 18 ezerrel, a 2019 év véginél pedig közel 4 ezerrel kevesebb. A járvány tovább rontott a helyzeten, bár elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzleteket érintette. Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes üzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent. Az élelmiszer és a vegyes üzletek 2015-ös, 42 ezres állománya tavaly év végére 12 százalékkal, 37 ezerre csökkent. Főként a kisboltok számában látható a visszaesés. A kiskereskedelmi üzlethálózaton belül a 120 négyzetméter alatti, valamint a 120 és 1000 négyzetméter közötti alapterületű üzletek száma 2015 óta folyamatosan mérséklődött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!