Paks 2

2022.02.03. 08:45

Európai Bizottság: az atomenergiának szerepe van a zöld átmenetben

Az Európai Bizottság előterjesztése támogatásra javasolja az atomenergiába való befektetést.

TEOL

Süli János. a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: MW)

Fotó: KISS ANNAMARIE

Az Európai Bizottság szerint a környezetvédelmi célokat szolgáló zöld átmenetben szerepe van a földgáznak és a nukleáris energiának, illetve az ezekbe történő befektetéseknek, figyelembe véve a tudományos szakvéleményeket és a technológiai fejlődést – közölte Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos szerdán. Ahogy arról a Magyar Távirati Iroda beszámolt, az uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette: a gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel – olvasható a www.paks2.hu oldalon.

Az Európai Bizottság előterjesztése megerősített minket abban, hogy Magyarország jó úton halad, amikor hosszú távon az atomenergia és a megújulók révén kívánja biztosítani hazánk áramellátását – fogalmazott Süli János miniszter annak kapcsán, hogy fenntarthatónak és ezáltal befektetésre javasoltnak minősítették a nukleáris alapú energiatermelést.

A paksi beruházásért felelős miniszter hozzátette: az előterjesztés számos független tudományos intézet kutatásain alapszik, amelyek bizonyították, hogy az atomenergia biztonságos és tiszta energiaforrás, a megújulókhoz hasonlóan környezetbarát technológia.

Azzal, hogy az atomenergiának zöld címkét javasol az unió, ismét igazolást nyert, hogy a kritikusok kizárólag érzelmi alapon vagy lobbiérdekek mentén támadják az atomenergiát a tudományt és a tényeket figyelmen kívül hagyva – szögezte le Süli János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!