Üzemanyag

2022.03.10. 18:31

Kígyózó sorok a benzinkutakon

Országszerte tapasztalható kisebb fennakadás az üzemanyag ellátásban, főként a kisebb kutaknál.

S. B. M.

Sorok egy benzinkút előtt. Nem szokatlan látvány (Fotó: Makovics Kornél)

Szerda este szokatlan, szinte pánikszerű tankolási söpört végig országszerte a benzinkutakon. Sorra érkeztek a bejegyzések a közösségi oldalakon kígyózó kocsisorokról. Nem egy esetben egy óra várakozási időről számoltak be azok, akik meg szerették volna tölteni autójuk üzemanyagtartályát. 

A benzinárstop következtében feszült lett a helyzet hazánkban, hiszen Európában már mindenhol drágább a benzin és a gázolaj. Így aztán a környező országokból aki csak teheti, nálunk tankol. Ehhez adódik hozzá a háborús övezetből hazánkba menekült emberek szükségleteinek kielégítése és a mezőgazdasági gépeknek is menni kell, hiszen itt a tavasz, dolgozni kell a földeken. 

A márciusi hosszú hétvégén feltehetően sokan indulnak majd útnak, ez további fogyasztási igényeket rótt a haza kutakra. Nem is csoda, ha hirtelen mindenki azonnal tele akarta tankolni az autóját, hiszen pontosan tudjuk, ársapka nélkül egy liter gázolaj 717 forint, míg egy liter benzin 640 forint lenne péntektől. Aki csak tud, most tankol, ha kell, ha nem, sőt sokan már kannákban viszik haza az üzemanyagot. 

A hirtelen pánikra reagált a MOL elnök-vezérigazgatója Hernádi Zsolt is, aki hangsúlyozta, hogy Magyarországon elegendő benzin van és a jelenlegi ideiglenes hiányt logisztikai probléma okozza. Tudniillik már csak a MOL szolgálja ki a hazai kiskereskedelmi hálózatot, egyedüli szereplőként pedig ez kiugróan magas plusz terhet tesz a nagyvállalatra. A hirtelen megugró fogyasztási igényeket nem tudják megfelelő tempóban pótolni a kutakon. Főleg a kis üzemanyagtöltő állomások vannak nehéz helyzetben. Több helyen is csak készpénzes fizetési lehetőség van, mert a kártyás fizetés banki költsége további deficitet okoz. 

Hernádi Zsolt megerősítette, lesz üzemanyag a hétvégén, nem kell aggódni, hiszen kilencven napos tartalék van Magyarországon, amely egy uniós szabályozás. Pánikra tehát nincs ok, mindenki hozzájut a szükséges üzemanyaghoz, főként, ha véget vetünk az öngerjesztő pánik-tankolásnak és tartalékolásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!