Megyei körkép

2022.03.23. 07:00

Virágzik a barackfa, fagytól tart a gazda

Az elmúlt négy évben alig termett sárgabarack a megyében, ennek okai a tavaszi fagyok voltak. Az enyhe tél után korán virágba borultak a gyümölcsfák, majd a március végi, április eleji fagyok le is szüretelték a termést. Idén ismét aggódhatnak a termelők, az elmúlt hetekben hajnalonként ugyanis még mínusz 13 fokot is mértek az ültetvényeken.

Mauthner Ilona

Mindenki ilyen szép termést szeretne, és mindent meg is tesz érte, de az időjárás néha keresztbe tesz Fotó: Horváth-Balogh Attila/MW

A legtöbb családi házhoz tartozó kertben legalább egy sárgabarackfát nevelgetnek. Az elmúlt években alig volt rajta termés, mondta a bátaszéki Horváth Pálné, pedig annyira tele volt minden évben virágokkal. Ahogy telt az idő, sorra potyogtak le a kis barackkezdemények a fáról. 

Ahol egy-egy gyümölcsfa van, legfeljebb csalódást okoz, ha az adott évben nem sikerült megkóstolni a termését, ahol viszont több száz barackfáról kell gondoskodni – metszeni, permetezni, a területet tisztán tartani, fűnyírással vagy tárcsázással – ott komoly anyagi kárt szenved el a gazdálkodó. 


– Az elmúlt három évben alig volt mit leszedni a kajszifákról, a tavaszi fagykárral úszott el a termés, mondta Komonyi Orbán bátaszéki termelő. Másfél hektárnyi termőterületük van sárgabarackból, és idén telepítettek még hozzá újabb egy hektárt. 


– Idén ismét izgulhatunk azért, hogy a március közepén kezdődött fagyokat túlélik-e a rügyek. Ugyanannak a területnek az egyik végére és a másik végére is helyeztünk ki egy-egy hőmérőt, mely a minimum és maximum hőmérsékletet is méri. A terület egyik felén kedden hajnalban plusz 3 fok, a másik végén mínusz 2 fok volt. Pár napja viszont mínusz 7 fok. A korai fajták közül több fán is látszik a fagy hatása, de vannak barackfák, ahol még van okunk a bizakodásra. A virágot szétszedve, a bibét vizsgálva látszik, hogy a fagy még nem tette tönkre. Normális évben június elején érne be az első korai barackunk. 


Bonyhád határában még hidegebb volt. A majosi termőterületen kedden hajnalban mínusz 4,5 fokot, tíz nappal korábban pedig mínusz 13 fokot mértek, mondta Kerekes László sárgabarack-termelő. Jelenleg az látszik, hogy náluk a korai fajták egy részét érte jelentős fagy­kár, ugyanakkor vannak fák, ahol a virágzás még csak most indult meg. Melegszik az idő és a méhek is megjelentek a fák körül. Idén korábban jött a tavaszi fagy, mint tavaly, talán van remény arra, hogy néhány fajta túléli a hideget, mondta Kerekes László. 


Szászi Lucának szintén Bátaszék határában van két hektárnyi termőterülete kajsziból. Folyamatosan figyelik a hajnali hőmérsékleteket. Itt is mértek mínusz 7 fokot többször is. A fákon egyelőre nem látszik, hogy megcsípte volna a hideg, de még sok minden közbejöhet a termésig. Tavaly szerencséjük volt, mert a korai fajták kivételével szép termésük volt, noha az országban akkor alig volt sárgabarackból termés. A napokban kezdik a permetezést monília ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!