Ingatlanpiac

2022.05.11. 10:20

A legolcsóbb Döbrököz, a legdrágább Paks

Mire elég 25 millió forint Tolna megye lakáspiacán? – erre a kérdésre kereste a választ legfrissebb elemzésében az ingatlan.com portál, amelyből egyebek mellett kiderül: jelenleg hatéves átlagkeresettel lehet ilyen értékű ingatlanhoz jutni.

Gazsó R.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Nagy Gábor

Bár 25 millió forint nem kis összeg, 74 havi átlagbérnek felel meg, mégis, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok jelenleg viszonylag olcsónak számítanak. Az utóbbi években látott lakásdrágulás és az ingatlanpiaci „dominóhatás” is közrejátszik abban, hogy országosan a tavalyi 26 százalékról 16 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb eladó lakóingatlanok aránya – derült ki az ingatlanportál összesítéséből. 

– A dominóhatás azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitelkamatok emelkedése miatt viszont érezhetően csökkent a lakáspiaci kereslet és a kínálat is – kommentálta az elemzést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

– Az országos piacot nézve az látszik, hogy a 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban – mondta a szakértő, akitől megtudtuk, Tolna megyében idén áprilisban közel 1200 lakóingatlan várt eladásra, ebből több mint hatszázon volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”. Ezen lakások aránya a tavaly áprilisi 68 százalékkal szemben idén áprilisban már kevesebbet, 56 százalékot tett ki. 

A megyében a legtöbb 25 millió alatt beárazott ingatlant Döbröközben, Bátaszéken és Dombóváron, a legkevesebbet Pakson és Szekszárdon lehet találni. Az elemzés szerint a szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 201–422 ezer forintnál járt. Jelenleg a legolcsóbban, 120 ezer forintos négyzetméterenkénti árért Döbröközben, 193-ért Bátaszéken, 196-ért Dunaszentgyörgyön és 201-ért Dunaföldváron, legdrágábban pedig 422 ezres négyzetméterárért Pakson, 361 ezerért pedig Szekszárdon lehet ingatlanhoz jutni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!