Jogszabály-módosítás

2022.06.25. 09:30

Elektronikus felületen kell vezetni a naplót

A múlt decemberében hatályba lépett az a jogszabály-módosítás, amely az agrár-digitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Ennek értelmében számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van.

M. I.

A feladat a permetezéssel nem ér véget (Fotó: M. D.)

Kötelezővé vált többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról is nyilatkozni kell. Az általunk megkérdezett növényvédős szakmérnökök elmondták, az unió még 2009-ben fogadta el azt az irányelvet, amelynek előírásait 2011-től fokozatosan kellett alkalmazni.

A jövőben a hatóság már a növényvédelmi technológiai ellenőrzés során vizsgálni fogja, hogy a termelő az integrált növényvédelem alapelveit betartva, a lehető leghatékonyabb és egyben leginkább környezetkímélő módon folytatja-e a növénytermesztést. A legtöbb gazdálkodót az érinti, hogy július 1-től a Nébih elektronikus felületén kell vezetni a permetezési naplót. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a permetezés megkezdése előtt be kell jelenteni, hogy hol, milyen készítménnyel és mit fog permetezni a gazdálkodó, mondta Németh Péter szakmérnök. 

– Nem tudom, ez a rendelkezés mennyire életszerű, hiszen gondoljunk csak bele, például a szőlőt nyáron, hőségben csak az esti órákban lehet permetezni, hogy a készítmény ne perzselje le a növényt. Sok gazda majd akkor szembesül a változással, amikor ellenőrzést kap, ami kiterjed arra, vizsgáztatva van-e a permetezője, hol, mikor vette a növényvédő szereket, mikor és hol permetezett – mondta a gazdálkodó. 

A jogszabály hangsúlyozza, hogy a nyilvántartásban a csávázott vetőmag vetését is meg kell jelentetni, hiszen ez a tevékenység szintén növényvédő szer környezetbe juttatását jelenti. Emellett a csávázott vetőmag vásárlásáról kiállított számlát 3 évig meg kell őrizni. Az elektronikus permetezési napló vezetési kötelezettsége azokra is vonatkozik, akik gazdálkodási naplót (GN) vezetnek. Esetükben az adatokat az év első felében még papír alapon (a GN10-es betétlapon), július 1. után viszont már kizárólag az elektronikus permetezési naplóban kell rögzíteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!