Tehenészetek

2022.10.11. 07:00

Segítség a tejtermelőknek az állatjóléti támogatás

Sokat drágultak a tejtermékek az elmúlt hónapokban. Sokáig az áremelésből kimaradtak a tehéntartó gazdák, noha a takarmány ára jelentősen emelkedett. Úgy tűnik pár hónapja az állattartóknak sikerült kiharcolniuk azt, hogy a feldolgozók is megemeljék a tej literenkénti árát. Az állatjóléti támogatási forma meghosszabbítása pedig további teherkönnyítést jelent.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Fotó: Mirkó István

Az országban összesen hét tejtermelői csoport van, közülük az egyik a paksi Dunamelléki Termelői Szövetkezet. A megye másik nagy szarvasmarha telepe Tevelen van, a helyi mezőgazdasági zrt. tulajdonában. Itt több, mint négyszáz tehenet gondoznak, és 3,2 millió liter tejet értékesítenek éves szinten.

A tej felvásárlási árakban valóban történt változás az elmúlt időszakban, tájékoztatta lapunkat Gamos András szaktanácsadó, aki korábban a Dunamelléki Termelői Szövetkezet elnöke volt. Jelenleg egy liter tejért 170-200 forintot fizet a feldolgozó minőségtől függően. A gyorsütemű áremelés előtt 130 forintot fizettek egy literért az üzemek. 

Még 2016-ban indult el a tejelő szarvasmarhák tartásához kapcsolódó állatjóléti támogatási forma, ami a tejtermelő tehenészetek számára biztosít forrást a magasabb állatjóléti sztenderdek betartásával járó magasabb kiadásokért cserébe. Az Agrárminisztérium az uniós agrártámogatási rendszer átmeneti időszakára tekintettel ennek újabb meghosszabbításáról döntött, amelynek köszönhetően 2023. április 30-ig is elérhető a támogatás az érintettek számára.

Azoknak a termelőknek pedig, akik már idén is éltek az előző hosszabbítás lehetőségével és bent maradtak a támogatási programban, csaknem 11,5 milliárd forint került a napokban odaítélésre. A forrás komoly hozzájárulást jelent a tejágazatban működő gazdálkodók terheinek könnyítéséhez, mivel a szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítése jelentős többletköltséget ró rájuk.

– Minden pénznek helye van, mondta Gamos András, különösen most, amikor rekordmagas áron lehet csak takarmányt vásárolni. A búza tonnájáért 140-150 ezer forintot kérnek, a kukorica sem olcsóbb, a nagy aszály miatt gyenge lett a termés, elképzelhető, hogy tovább drágul, ami elég nagy gond az állattartók számára, hiszen kukoricából fogy több.

Régen volt ilyen siralmas a helyzet – erősítette meg egy bátaszéki állattartó is –, nyár végéig legeltetni sem lehetett, mert kiégett a fű, így maradt a drága takarmány. Akinek hitele van, az most nehéz helyzetbe került, a kormány ugyan segít abban, hogy kamatot átmenetileg nem kell fizetni, de ez csak enyhíti a bajt, megoldani nem tudja, tette hozzá Gamos András.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben sem az állattartók, sem a vásárlók. Az ember a boltokban azt tapasztalja, hogy a 2,8 százalékos UHT tej árstopos, így annak ára csak 2,5 százalékkal emelkedett, egy liter 277 forintba kerül. A tejföl és a kefir is negyven százalékkal kerül többe, de a túró sem úszta meg harminc százalék alatt. A Túró Rudi átlagára immár 151 forint, amely 18,8 százalékkal több, mint egy éve volt.

Folytatódhat az áremelkedés

A hazai tejtermelő gazdaságokat a nagyobb haszon reménye sem tántorította el attól, hogy magyar feldolgozóknak adják el a portékájukat. A nyers tej kiviteli ára áprilisban meghaladta a 160 forintot, ami az előző évi szinthez képest csaknem 61 százalékos emelkedést jelent. Az Agrár-Kutató Intézet adatai szerint ennek ellenére a nyers tej kiszállítása 28 százalékkal csökkent az idei év áprilisában.

A Tej Terméktanács prognózisa szerint az uniós tejpiacon a következő időszakban is folytatódni fog az áremelkedés. Az uniós nyers tej árában idén nem a történelmileg megfigyelt szezonális trend valósult meg, az árak ugyanis egész évben folyamatosan emelkedtek. A terméktanács szerint rövid távon sem láthatók jelek az árak megnyugvására, főleg azok után, hogy nagyon gyenge termést hozott a kukorica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!