Pálinkafőzés

2022.11.30. 07:00

Idén volt gyümölcs bőven, már dolgoznak a bérfőzdék

Több gyenge termés után idén végre bőségesen volt barack, körte, szilva a fákon, így az élelmesebb gazdák fel is szedték a lehullott gyümölcsöket és cefrét készítettek belőle, amit elvittek a pálinkafőzdékbe. A múlt év januárjától adómentes a pálinkafőzés, ami jó hír, viszont a megemelkedett energiaárak miatt kénytelenek voltak a bérfőzdék árat emelni.

Mauthner Ilona

Nagy Attila pálinkamester idén elégedett a gyümölcsalapú cefrékkel, van megrendelésük bőven

Fotó: Makovics Kornél

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, a gyümölcs-alapanyagú cefrék mellett már a törkölypálinkák, -párlatok készülnek. A kifőzdék vezetői azt mondják, sajnos évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékekben. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 50 fokos pálinka készülhet.

A kölesdi Berényi István korábban azt mondta, hogy míg két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak a harmadát. Ennek oka, hogy egyre többen készítik otthon a pálinkát. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

Kölesden egyébként – a régi áraikhoz képest – jelentősen emelkedett a főzetés díja, ennek oka, hogy a pálinkafőzés sok energiát – áramot és gázt egyaránt – igényel. Ez pedig sokkal többe kerül a bérfőzdéknek, mint korábban. Pár éve még itt 650 forintot kértek egy liter lefőzött pálinka után, majd 750 forint volt tavaly, idén pedig az energia árak emelkedése miatt 1100 forint.

Úgy tűnik, megrendelésük azért van, hiszen sárgabarackból is sok kisebb tételt hoztak a termelők és már a törkölyből is vittek hozzá, mondta Berényi István.

Nagy Attila, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosa szerint sok a megrendelés, ennek oka, hogy az emberek örülnek annak, hogy végre volt idén gyümölcs. Sajnos náluk is emelni kellett a főzetés díját, idén kétszer is, mondta a kiváló szakember. Náluk 1850 forintba kerül egy liter főzet. Egy ismerőse ennek ellenére megjegyezte, még így is a pálinka a legolcsóbb alkoholos ital, hiszen jó esetben a gyümölcsért nem fizetnek a termelők, így csak a főzetés díját kell kifizetni. És pálinkából amúgy sem lehet annyit fogyasztani, mint például a borból vagy a sörből.

Akik Harcra viszik a cefréjüket, tisztában vannak vele, hogy kiváló minőségű párlatot kapnak vissza. A harci Brill Pálinkaház legutóbb Gyulán öregbítette hírnevét, az itt megrendezett Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyen idén a "2022 Legeredményesebb bérfőzdéje" díjat kapták.

Nagy Attila elmondta, míg idén egyre többen főzettek náluk, addig sajnos a vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, kevesebb a megrendelésük.

Az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy másik pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni.

Gyümölcsös, harmonikus a jó pálinka

Ezer fő megkérdezésével készített kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft., amelyben a 18 és 49 évesek körében mérték fel, hogy vajon kinek mitől lesz ideális a pálinka, számolt be a tanulmányról az agrarszektor.hu. A felmérésben résztvevők hatvanhat százaléka szerint az a jó pálinka, amelynek gyümölcsös az aromája, huszonnégy százalékuk szerint pedig az ideális pálinka lágy és harmonikus. A közepes (40 fokos) és magas (50 fokos) alkoholtartalom a megkérdezettek mindössze huszonhárom-huszonhárom százaléka szerint fontos.

Az emberek tizennyolc százaléka szerint akkor jó a pálinka, ha a gyomorban tüzet rak, és tizenhét százalékuk szerint az erős, torkot kaparó nedű az ideális. Talán nem meglepő, de a résztvevők csupán két százaléka véli úgy, hogy a tökéletes pálinka alacsony (30 fokos) alkoholtartalmú.

A pálinka évszázadok óta gyógyszer. Buda környékén már a 13. századból találtak speciális égettboros (pálinkás) üvegeket. Mátyás korában pedig már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Az égetett szesz egyébként a 16. századig gyógyszernek számított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!