A Nébih tájékoztatóval segít

2023.01.16. 14:06

A feldolgozott tejben levő szennyeződés csak gyorsteszttel mutatható ki

A múlt évi forró, aszályos nyári időszak elnyúlása nemcsak a kukorica termésátlagának romlását eredményezte, de megnőtt a veszélye a penészgombák által termelt gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, így az élelmiszerekben is. A Nébih (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) összeállított egy tájékoztatót a kistermelők számára, hogy segítséget nyújtson a kockázat minimalizálásához.

Mauthner Ilona

A szennyeződés a friss és feldolgozott tejben nem vehető észre, kizárólag gyorsteszttel vagy laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni. Fotónk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Tolna megyében évek óta 12 ezer körül van a szarvasmarha állomány, melyet néhány nagyobb szövetkezet kivételével kistermelők tartanak fenn. A betakarított kukorica aflatoxin szennyezettsége idén kiemelt veszélyt jelentett, ami a növénytermesztők mellett a takarmány-előállítókat és az állattartókat, elsősorban a tejtermelő gazdaságokat is nehéz helyzetbe hozta.

Az aflatoxin bizonyos penészgombafajok által termelt, rendkívül mérgező hatású anyag. Fontos tudni, hogy kis mennyiségben mind az emberi, mind az állati szervezet a legtöbb mikotoxint ártalmatlanítani tudja, azonban bizonyos mennyiség felett, hosszú ideig fogyasztva súlyos májkárosodást és rákos megbetegedéseket okozhatnak.

A Nébih a következőkre hívja fel az állattartók figyelmét: törekedni kell a megfelelő minőségű, elváltozásoktól mentes takarmány biztosítására a tejtermelő állatok számára. A nem szárított, magas víztartalmú kukorica betárolása lehetőséget teremt a penészgombák további szaporodására és toxintermelésére. Emiatt minden esetben javasolt szárítani a kukoricát.

A szemes kukoricában lévő sérült, tört, elszíneződött szemek, vagy szemlátomást penészes csomók nagy kockázatot jelentenek, ezeket rostálással, átvizsgálással el kell távolítani. A tömegtakarmányok használata esetén elszíneződött, penészfoltos, idegen szagú takarmányokat ne adjanak az állatoknak.

Amennyiben a tejben határérték feletti az aflatoxin mennyisége, a legelső teendő a takarmány (különösen a szemes kukorica és melléktermékei) azonnali lecserélése bevizsgált, határérték alatti toxintartalmú takarmányra.

Az aflatoxin szennyeződés a friss és feldolgozott tejben nem vehető észre, semmilyen tulajdonság nem utal rá. A tej fogyasztásra és feldolgozásra való alkalmasságát kizárólag gyorsteszttel, vagy laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni. Amikor az időjárás miatt megnő a kockázata a gombatoxinok megjelenésének, célszerű, hogy a kistermelők is rendszeresen használják legalább a gyorstesztet. Az önellenőrzés megteremti a lehetőségét, hogy a kistermelő fenntartsa a vásárlók bizalmát a termékei iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!