Növekvő költségek

2023.01.05. 14:01

A lovardákat is megviseli a drága takarmány és energia ár

Bajban vannak a lovardák is a megnövekedett takarmány és energia árak miatt. Többen kényszerülnek arra, hogy vagy bezárnak, vagy profilt váltanak. Tolna megyében is hasonló a helyzet. A kérdés az, hogy működjenek a jövőben tovább úgy, hogy ne kelljen további árat emelni, de a színvonalat is tartani tudják.

Mauthner Ilona

Nagy-Papp Eszter, a Mórágyi Lovarda egyik tulajdonosa. (Fotó: M. D.)

A ló nem szereti a szegényszagot, így tartja a mondás, és ez a jelenlegi helyzetre nagyon is igaz. Országszerte több mint ezer lovarda működik, ahová szívesen jártak eddig szabadidős, terápiás és sportoló lovasok, illetve a legtöbb helyen bértartást is vállaltak.

Tolna megyében az egyik legismertebb lovarda a mórágyi, mely a Papp Család tulajdonában van.

– Tavaly nyáron a takarmány beszerzésénél éreztük először, hogy a régi árakon nem tudjuk tovább üzemeltetni a szolgáltatásainkat – mondta Nagy-Papp Eszter, a lovarda egyik tulajdonosa. – Szeptemberben 15 százalékkal emeltünk az árainkon, de később szembesültünk azzal, hogy a villany, a víz, a gázolaj ára is sokat emelkedett. Ennek ellenére nem emeltünk tovább árat – tette hozzá.

Mórágyra sokan járnak a környező településekről, de még másik megyéből is kedvtelésből lovagolni, illetve terápiás oktatás és sportlovaglás is folyik itt. A legfiatalabbak 4 év  körüliek, a legidősebbek pedig a hetvenet is betöltötték.  Az áremelést követően itt is éreztek lemorzsolódást, de nem volt ez jelentős mértékű.

A lovasoktatás tarifája országos szinten hasonló. Egy nyolcalkalmas havi bérlet 33 ezer forintba kerül, e nélkül 5500 forint egy órára. A fővárosi agglomerációban ennek a dupláját kérik. A személyre szabott oktatás a menő helyeken 20 ezer forintba is kerülhet óránként, a csoportos osztálylovaglás 7-10 ezer forintba. Tanulás kezdetét jelentő futószáras lovasoktatásért 5-7 ezer forintot kérnek, de ez csak fél órát jelent, attól függően mennyit bír a kezdő, főleg ha gyerek.

A bértartás – mely számos lovardának kínált biztos megélhetést – egyre kevésbé kifizetődő. A vidéki lovardákban általában havi 110 ezer forintot kérnek a bértartóktól, míg a főváros környékén ennek a dupláját. – A bértartásban nálunk volt változás – mondta Nagy- Papp Eszter, akik Pécsről, Bajáról hozták hozzánk a lovaikat, azok a lakóhelyükhöz közelebb kerestek maguknak kisebb lovardát, mert a lóhoz való utazgatás is megdrágult.

– A legnagyobb gondunk az, hogy úgy működjön a lovardánk, hogy ne kelljen árat emelni, de a színvonalat tudjuk tartani. A mi lovardánkban a fedeles és a szabadtéri pályákat is kivilágítjuk, és télen hamar sötétedik. Több lett az energia költségünk. Nem beszélve a traktorok beindításáról, hiszen a legelőn lévő lovaknak a szénát csak traktorral tudjuk kihordani. 

A mindennapi életünket át kellett szervezni, hiszen négy család él meg a lovardából. Számunkra nagyon fontos, hogy a látogatóink itt jól érezzék magukat. A szezon szeptembertől június végéig tart. Nyáron táborokat szervezünk, hogy a gyerekeknek bemutassuk, hogyan kell gondozni  – etetni, tisztítani,  fel- és lenyergelni – a lovakat. A lovaglás mellett, megismerik a gyerekek a lószerszámokat is.

Lovardából állatsimogatót csináltak

A megye másik ismert és kedvelt lovardája az Őcsény szomszédságában lévő Rózsa tanya. Itt egy évvel ezelőtt profilt váltott a tulajdonos.

Akkor az indok az volt, hogy belefáradtak a sok teendőbe, de így utólag azt is beismerik, hogy jó döntés volt, hiszen a takarmány és az energiaárak olyan mértékben emelkedtek, hogy mindenképpen változtatni kellett – mondta Rózsa László tulajdonos.

A tanyán egyébként szamárral, kecskével, báránnyal, nyúllal, szarvasmarhával  találkozhatnak az érdeklődők.

A terápiás lovaglás nagyon keresett lett
A terápiás lovaglás összefoglaló elnevezés, ide tartozik a hippoterápia (fizikoterápiás céllal), a gyógypedagógiás és a pszichológiai lovaglás is. Az utóbbi fiatal ág, 2005 körül honosodott meg hazánkban. A mozgásukban korlátozottaknak kiegészítésként javasolt a lovas terápia, de tanulási nehézséggel, hiperaktivitással küzdő, sőt látás- vagy hallássérült fiataloknál is jelentős a gyógyító hatása. Jelenleg az országban körülbelül negyven helyszínen folyik ilyen foglalkozás, közülük az egyik a mórágyi lovarda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!