Elmaradt a tél

2023.01.24. 07:00

Aggódnak a méhészek, egy hirtelen lehűlés nagy bajt okozhatna

Az átlagnál melegebb volt a december, de a január első három hete is inkább a tavasz kezdetét idézte, mint a telet. Pár napja hullott egy kis hó a megyében, ami mára el is olvadt. Egyelőre a hőmérséklet nem esett tartósan fagypont alá. Aggódnak a méhészek az elmaradt téli hideg miatt.

Mauthner Ilona

Rudolf József, szekszárdi méhész (Fotó: M. K.)

A legnagyobb gond az, ha a tartós meleget esetleg egy nagyobb lehűlés követi, állítják a méhészek.

– Egy kicsit kanyarodjunk vissza a karácsony előtti meleghullámig. Amennyiben a méhcsaládok telelése alatt néhány napra megenyhül az idő, és ki tudnak repülni, az fokozza a telelés biztonságát, de sajnos itt most másról van szó – mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke.  – Egy hosszantartó enyhe ciklusról van szó, ami igen veszélyes. Elkezdett virágozni a mogyoró, és a kellemes, több mint kéthetes tavaszias időjárás alatt a méhek rendszeresen repültek, és gyűjtötték a virágport. Ez beindította a méh-anyák petézését akkor, amikor a teljes nyugalom időszakában kellene lenniük a családoknak. Ezt úgy tudnám jellemezni, mintha a mackók és a sünik nem aludnának téli álmot.

Mivel a bebábozódáshoz a méhek a fészek hőmérsékletét 36 fokos hőmérsékletre emelik, ez rendkívül nagy megterhelés számukra, különösen akkor ha visszajön a hideg. Most pedig erre lehet számítani az előrejelzések szerint.

élen több mézet fogyasztunk, mint az év többi részében. (Fotó: M. K.)

Hihetetlenül megnő a fogyasztás a kaptárakban, amit esetleg lehet pótolni, mézes lépekkel, kemény, főzött cukorlepénnyel, de az igazi baj nem is ez. A nagyságrendekkel megnövekedett többlet fogyasztás miatt a méhek feltelnek bélsárral, és ha ezt nem tudják időben kiüríteni – mert kint rossz az idő – elpusztulhat a család. Ezt hasmenésnek, vagy nozemának hívjuk. Mivel a méh rendkívül tiszta állat, és ezt szeretné a lépekről eltávolítani, sajnos elfertőződik a szájszervük, és így a család odavész.

Mit lehet tenni, kérdezik a kevésbé gyakorlott méhészek? Nagyernyei Attila szerint gyakorlatilag semmit. Azok a méhészetek, ahol nem indult be a virágporhordás tegyék össze a kezüket. Az ország déli-délnyugati régiójában méhészkedők viszont komoly bajba kerülhetnek, és ilyenek Tolna vármegye egyes részei is. Ezt a mikroklíma dönti el.

Azok a méhészetek, ahol nem indult be a virágporhordás tegyék össze a kezüket. (Fotó: M. K.)

Még méhészeteken belül is vannak különbségek, hogy melyik kaptárt hogy éri a nap, erősítette meg Rudolf József szekszárdi méhész is. Ő is úgy látja, az enyhe időjárás miatt beindult a fiasítás és ha hidegre fordul az idő, akkor ebből nagy baj is lehet. Január közepén jobban örülnének a méhészek, ha plusz négy fok körüli lenne a hőmérséklet, mert ez bent tartaná a családokat a kaptárakban és a fogyasztás is minimális lenne.

– Ez nagyon nem jó évkezdet – mondta Nagyernyei Attila –, de bízzunk egy szebb tavaszban.

Télen több méz fogy

Télen több mézet fogyasztunk, mint az év többi részében. Sokan nem tudják, hogy a méz kristályosodása nem jelenti a termék rosszabb minőségét. Sokszor azzal vádolják a méhészeket, hogy cukrot kevertek a termékbe. Ez teljesen téves gondolat. A méz kristályosodásának mértékét a szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) aránya, valamint a víztartalma határozza meg. Minél nagyobb a szőlőcukor aránya annál gyorsabb a kristályosodás, ilyen például a repce- vagy napraforgóméz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!